În același timp, directorul CIA, William Burns, a calificat China drept un „partener tăcut” în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a prezentat modul în care agenția de spionaj își consolidează angajamentul față de inovare pentru a face față noilor provocări într-o lume aflată în plină schimbare tehnologică.
William Burns, tulburat de ce a auzit la Moscova
În primul său discurs public de când a fost numit șeful spionajului american, Burns a criticat în urmă cu câteva zile „brutalitatea crudă” a Rusiei și „durerea și daunele crude” pe care le-a provocat poporului ucrainean.
În noiembrie anul trecut, președintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA la Moscova pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să nu atace Ucraina.
„La începutul lui noiembrie, preşedintele Biden mi-a cerut să merg în Rusia, pentru a le transmite direct lui Putin şi unora dintre consilierii săi, profunzimea îngrijorării noastre în legătură cu planurile sale de război şi care ar fi consecinţele pentru Rusia dacă ar încerca să pună în aplicare planurile sale. Am fost tulburat de ceea ce am auzit”, a declarat Burns, care a lucrat 33 de ani în serviciul diplomatic american înainte de a prelua noua sa funcție.
„Deși nu părea încă că luase o decizie ireversibilă de a invada Ucraina, Putin înclina în mod sfidător în această direcție, aparent convins că i se închidea fereastra pentru a modela orientarea Ucrainei”, a adăugat acesta.
Directorul CIA: Putin nu-și poate imagina Rusia fără o Ucraină supusă
El a povestit cum Putin părea „convins că această iarnă oferea un peisaj favorabil”. În opinia lui Putin, era puțin probabil ca președintele ucrainean Volodimir Zolenski și ucrainenii să opună o rezistență eficientă, iar armata rusă părea capabilă de o victorie rapidă și decisivă cu costuri reduse. De asemenea, aliații europeni ai SUA păreau distrași de politica lor internă și erau reticenți la riscuri, iar economia rusă ar fi fost rezistentă la sancțiuni datorită rezervelor sale mari de valută străină.
„În fiecare zi, Putin demonstrează că pierderea puterii poate fi cel puţin la fel de periculoasă ca şi acumularea ei. Până la începutul toamnei trecute, noi şi partenerii noştri din Serviciile Secrete din SUA am pus cap la cap împreună informaţii detaliate şi îngrijorătoare despre planurile lui Putin legate de o nouă invazie masivă în Ucraina.
Nici Putin şi nici mulţi dintre cei din preajma sa nu-şi pot imagina Rusia ca pe o putere majoră fără o Ucraină supusă, o Ucraină care să fie controlată de Kremlin. De-a lungul anilor, am învăţat să subestimez niciodată determinarea nesfârşită a lui Putin, mai ales în ceea ce priveşte Ucraina.
El părea, de asemenea, convins că era un climat potrivit pentru că preşedintele Zelenski şi ucrainenii era puţin probabil să opună rezistenţă militară, armata rusă fiind capabilă să obţină o victorie decisivă, cu costuri minime, în timp ce aliaţii europeni erau distraşi de propriile politici şi nefiind dornici să-şi asume riscuri, iar economia Rusiei neputând fi afectată de sancţiuni datorită rezervelor valutare existente”, a declarat William Burns, şeful CIA.
Amenințarea Chinei, un „partener tăcut” al Rusiei
În ceea ce privește China, Burns spune că a fost un „partener tăcut” în agresiunea Rusiei. El a numit China „cel mai profund test” cu care s-a confruntat vreodată CIA.
El a avertizat în privința Chinei că nu îi lipsește „nici ambiția, nici capacitatea” în încercarea de a ne „depăși literalmente în fiecare domeniu, de la puterea economică la puterea militară și de la spațiu la spațiul cibernetic”. Beijingul intenționează să își consolideze capacitatea de a-și „intimida vecinii” și de a suplini Statele Unite ca principală putere în regiunea Indo-Pacific, a adăugat el.
Burns și-a echilibrat evaluarea ambițiilor Chinei, spunând că ascensiunea Chinei în sine nu este un lucru rău. El a menționat sutele de milioane de cetățeni chinezi care au ieșit din sărăcie și au intrat în clasa de mijloc. De asemenea, a remarcat că Statele Unite au beneficiat din punct de vedere economic de pe urma creșterii rapide a Chinei.
Dar șeful CIA a remarcat, de asemenea, comportamentul amenințător al Chinei: în ultimii ani, China a piratat cel puțin 150 de companii americane pentru a fura secrete, și-a extins arsenalul nuclear la 1.000 de focoase și a reținut un milion de uiguri, „pur și simplu pentru că sunt musulmani”. Autoritățile chineze au arestat mii de persoane în Hong Kong „pentru că au susținut pașnic democrația” și „au atras nenumărate țări în datorii zdrobitoare, expunere de date și regres democratic”.