„A sosit vremea ca o Europă uitucă să treacă printr-o purificare morală”, a spus Lukașenko, fără a intra în mai multe detalii, potrivit Daily Beast.

El a adăugat că eforturile de a lupta împotriva naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, sau ceea ce Rusia numește „Marele Război Patriotic”, nu s-au încheiat încă. Practic, Lukașenko a reluat afirmațiile Kremlinului, conform cărora Rusia a declanșat un război în Ucraina pentru a „denazifica” țara.

De ce spune că războiul nu s-a încheiat

”A fost „un război pentru distrugerea etniilor, culturilor și națiunilor slave. Astăzi se poate spune că acest război nu s-a încheiat încă”, a spus Lukașenko. „Nu s-a terminat încă pentru că nu au fost pedepsiți toți cei implicați în faptele monstruoase ale acelui război. Războiul ăsta nu s-a încheiat și pentru că noi vrem să ne apărăm memoria istorică”, a comentat liderul de la Minsk.

Afirmațiile sale privind „purificarea” Europei coincid cu alte comentarii făcute recent. Liderul de la Minsk a susținut că forțele ucrainene au tras rachete asupra Belarusului, dar armata sa le-a respins cu succes.

Declarațiile care provoacă temeri

Încă de la început, au existat temeri că Belarusul ar putea intra oficial în război alături de Rusia, Lukaşenko recunoscând că rachetele rusești au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului în primele săptămâni ale invaziei.

Autoritățile din Belarus au anunțat luna trecută că guvernul va forma o nouă unitate militară la granița cu Ucraina, va crea o miliție populară și va lansa noi exerciții de pregătire pentru război. Anunțul a ridicat îngrijorări în rândul oficialilor americani, care cred că Putin ar putea să se sprijine din ce în ce mai mult pe Lukașenko pentru a acționa în Ucraina.

De altfel, el a avertizat deja că forțele militare din Belarus și Rusia sunt unite și că au format o singură armată.

„Suntem singura țară care îi sprijină pe ruși în această luptă. Nu știați că avem cea mai strânsă alianță cu Federația Rusă?” a spus Lukașenko, adăugând că a hotărât deja că Belarusul va participa la război.

Președintele Volodimir Zelenski susține că Belarusul nu se alătura Rusiei în război, în ciuda faptului că de pe teritoriul belarus au fost lansate mai multe atacuri care „au provocat multă suferință Ucrainei”.

”Credem că Belarusul nu se va lăsa antrenat în acest război, dar provocări există şi ele vor continua”, a afirmat Zelenski, la forumul anual al grupului The Economist privind lumea în schimbare.