Mark Galeotti, expert britanic în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, dar și autor al cărților „O mică istorie a Rusiei” și „Hai să vorbim despre Putin”, a aruncat o privire atentă asupra situației din Ucraina și a spus ce l-a determinat de fapt pe Putin să pornească tensiunile militare. Apar tot mai multe voci care susțin că Vladimir Putin suferă de probleme de natură psihică.
Poate fi din cauza vârstei, poate pentru că este bolnav
Așadar, Mark Galeotti a declarat într-un interviu pentru Libertatea că Vladimir Putin a ajuns să declanșeze un război pe care chiar și el l-ar fi considerat de neconceput cu câțiva ani în urmă.
„Pare hotărât să joace rolul războinicului sever, al conducătorului gata să promoveze interesele Rusiei indiferent de costuri. Judecând după discursurile sale în care bate câmpii, recunoscând mai întâi „republicile populare” Donețk și Luhansk și apoi declarând război, el crede cu sinceritate că Occidentul se angajează în mod implacabil să submineze regimul său și să-i refuze Rusiei ceea ce el vede ca fiind locul ei de drept în lume.
Din acest punct de vedere, reiese că el crede că intenția Vestului a fost de a face din Ucraina – chiar înainte de a putea deveni membru NATO – un fel de bază de avans, din care Occidentul ar putea amenința sau chiar ataca Rusia. Voi fi cât se poate de direct și voi spune că este o fantezie paranoidă, dar se pare că a fost suficientă pentru a-l face să declanșeze războiul”, a declarat specialistul în interviul respectiv.
Ce s-a schimbat între timp în atitudinea lui Putin?
De asemenea, Galeotii a fost întrebat și ce s-a schimbat între timp în atitudinea liderului de la Kremlin.
„Tocmai asta este atât de izbitor și de periculos la situația actuală: avem de-a face cu un „nou Putin”, un bătrân grăbit, dispus să-și asume riscuri pe care cândva le-a evitat. Poate fi din cauza vârstei, poate pentru că este bolnav, așa cum sugerează unele voci, poate fi efectul COVID – în timpul pandemiei, a fost ascuns în spatele unor protocoale elaborate de biosecuritate, ceea ce a însemnat că numai oamenii apropiați lui și cei mai agresivi dintre oficiali l-au întâlnit în persoană.
Faptul că pretinde că urmărește doar „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei este doar un mod eufemistic de a spune că dorește să se asigure că Ucraina este incapabilă să reziste controlului Moscovei și că este epurată de oricine – cel puțin la nivel guvernamental – care ar opune o rezistență. Asta presupune impunerea unui regim-marionetă și, fie că realizează sau nu, prezența continuă a unei mari garnizoane rusești”, a mai spus expertul.
Putin prezintă simptome de „paranoia senilă”
Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin „într-un an sau doi”, pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, notează AFP.
De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost „emoţională”, venind de la un lider care prezintă simptome de „paranoia senilă”.
„Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) iau Kiev şi Harkov. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul”, potrivit opozantului.
„Regimul se va descompune. Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani”, a spus el, referindu-se la prăbuşirea economiei sau la o revoluţie internă.
Mihail Hodorkovski a fost multă vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 pentru acuzaţii bazate în realitate, potrivit susţinătorilor săi, pe faptul că s-a opus şefului statului rus.