Salariile profesorilor din 24 de şcoli din Vrancea sunt în pericol să nu își mai ia salariile. Motivul pare să fie numărul tot mai mic de elevi, potrivit preşedintelui Sindicatului Liber din Învăţământ Vrancea, Constantin Ionescu.
Profesorii din Vrancea se află în situația de a nu-și primi salariile pe următoarele patru luni, conform Agerpres.
„Zilele acestea are loc o comisie de analiză a bugetului la nivelul judeţului Vrancea, în care sunt chemate 24 de şcoli cu personalitate juridică, care practic nu mai au bani de salarii pe următoarele patru luni”, a declarat Constantin Ionescu.
Potrivit liderului de sindicat, motivul principal pentru care s-a ajuns în această situaţie îl reprezintă actuala împărţire a banilor în funcţie de numărul de elevi din fiecare şcoală.
Conform lui Ionescu, „soluţia corectă şi ideală ar fi regândirea costului standard în funcţie de specificul fiecărei zone”, însă „fiecărui elev îi trebuie asigurat dreptul la educaţie”.
„Numărul de elevi este într-o scădere continuă. Dar nu trebuie să îi lăsăm pe cei puţini care au rămas în satele mai îndepărtate din judeţul Vrancea fără educaţie. Trebuie să asigurăm accesul la educaţie fiecărui copil, indiferent dacă e născut într-o zonă de munte depărtată de oraş sau o comună”, a spus liderul SLI Vrancea.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea susţin că se aşteaptă rectificarea bugetară pentru rezolvarea acestei probleme, dar şi că directorii şcolilor cu probleme ar fi trebuit să ia măsuri din timp.
„Există o comisie la nivelul inspectoratului care analizează dacă directorii au luat măsuri din timp, având în vedere că previziunea aceasta exista când au făcut bugetul. Ştiau (n.r directorii), pentru că vedeau câţi elevi au. Au fost şi anumite măsuri care nu puteau fi prevăzute (…) cum ar fi majorarea de salarii din acest an. Dar altele le puteau prevedea”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Vrancea, Bogdan Ciubotaru.
Acesta a precizat, însă, că profesorii nu ar trebui să-şi facă griji în privinţă salariilor, ci directorii.
„Se aşteaptă rectificarea bugetară. Ar trebui să îşi facă griji ordonatorii de credite, respectiv directorii, pentru că, dacă iau măsuri, lucrurile se îndreaptă”, a spus Bogdan Ciubotaru.