Prețurile în ceea ce privește energia electrică continuă să crească într-un interval extrem de scurt. Luni, 11 octombrie, prețul spot al energiei din România atinsese un nou maxim istoric. Din păcate acest maxim istoric a fost depășit de altul, înregistrat sâmbătă, 16 octombrie.
Prețul spot al energiei din România a ajuns la un nou maxim istoric. Este cel mai mare preț din Europa
Energia tranzacționată sâmbătă, 16 octombrie, cu livrare duminică, 17 octombrie, a înregistrat un nou maxim istoric, respectiv 1.234 lei/MWh, asta în contextul în care precedentul maxim istoric a fost înregistrat luni, 11 octombie, informează e-nergia.ro.
Site-ul energylive.cloud arată că prețul spot al energiei electrice din România este cel mai mare din Europa, aproape 250 de euro/MWh. Pe lista țărilor cu un preț uriaș al energiei electrice se află și Ungaria care are și ea aproape 250 de euro/MWh.
La polul opus se află Polonia care are un preț spot al energiei electrice de aproape 120 de euro/MWh.
De ce au crescut prețurile la energie
Amintim faptul că după anunțul privind creșterea facturilor, expertul în energie Ionuț Purica vorbea și el despre acest fenomen. El confirma atunci că pandemia de coronavirus a fost un factor major în acest context, iar în 2021, toată lumea a încercat să recupereze pierderile.
În acest fel, prețurile au crescut, unele fiind chiar și duble. Totodată, el a mai adăugat că această creștere la prețul energiei nu este singura. Mai avem o creștere alarmantă și la prețului transporturilor, a alimentelor, care ar putea duce chiar și la concedieri, oameni care vor deveni ulterior consumatori vulnerabili.
„Anul trecut a fost o perioadă, din cauza pandemiei, cu consum mai scăzut și cu câștiguri mai mici ale companiilor de energie. Anul acesta toată lumea încearca să recupereze pierderile respective și apare tendința de creștere a prețurilor, până la un punct obiectivă, dar apoi începe să devină subiectivă. Dincolo de o creștere rezonabilă, dublările de preț sunt absolut artificiale.
Există fluxuri în economie, cum e energia care au impact cumulativ pe restul economiei. Creșterea prețului în energie se propagă în economie, în prețul transportului, al produselor de diverse feluri, ceea ce conduce la prețuri foarte mari și la posibilitatea închiderii unor întreprinderi unde prețul energiei e mare în costul de producție, iar șomerii de acolo vor deveni automat consumatori vulnerabili. Ajungem la prețuri foarte mari, așa cum a fost în Bulgaria acum câțiva ani.
Piață liberă înseamnă creșteri și scăderi ale prețurilor. Dacă spunem piață liberă nu înseamnă că oricine poate să pună orice preț pe energie”, spunea acesta la Digi24.