Veste șoc pentru absolut toată România! S-a anunțat astăzi, 6 noiembrie. Suntem rușinea Europei

Sursă: Dreamstime

România a ajuns rușinea Europei din punct de vedere financiar. Ultimele cifre oficiale arată că suntem cei mai săraci de pe întreg continentul, 1,5 milioane de persoane trăind în fiecare zi cu mai puțin de 25 de lei.

Românii sunt cei mai săraci din Europa, arată ultimele date oficiale. Conform statisticii de specialitate, zece procente din populație trebuie să supravietuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi, suma fiind de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni.

Un exemplu este situația de lângă Capitala României, în satul Crețești, din județul Ilfov. O femeie bolnavă care are doi copii, se îngrijește cu doar 1.600 de lei pe lună, scrie Digi24.

Potrivit sursei citate, aceasta nu este singura. În aceeași situație mai sunt alți 1,5 milioane de români care trăiesc cu mai puțin de 5 euro pe zi. Mai exact, este vorba despre o sumă sub 25 lei, iar cu acești bani se poate cumpăra o singură pâne, o jumătate de kilogram de carne de porc, un litru de ulei, dar și doi litri de apă.

Victoria Stoiciu, expert Fundația Friedrich Ebert România susține că majoritatea românilor sunt angajați, însă nici măcar așa nu își permit să trăiască decent. Pe de altă parte, ma sunt și persoane care ”muncesc la negru”, ele având un teren agricol în urma căruia pot vinde produse, fiind obligați să se întrețnă chiar și cu mai puțin de 650 de lei lunar.

„Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic. Ei sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei. Și, deși unii sunt angajați, nu își permit un trai decent”, a spus aceasta pentru Digi24.

România, la coada Europei

Ea a mai făcut referire și la persoanele salariate cu un venit minim pe economie care trebuie să întrețină o familie. Și în acest caz, situația este extrem de dificilă.

„Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreținere soție și copii, și atunci evident că suma care revine este foarte mică”, a adăugat Victoria Stoiciu.

Economistul Adrian Negrescu susține că sărăcia din România s-a accentuat în ultimii ani, iar soluții nu există până în momentul de față, El subliniază faptul că în aumite orașe, dar și comune nivelul de sărăcie este cel mai mare din UE, motiv pentru care România rămâne la coada clasamentului european.

„Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești oameni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani.

România rămâne la coada Uniunii Europene și când vine vorba despre salariul minim. Aproape unu din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei”, a ma spus acesta.