Îngrijorări mari în România cu aproape o lună de zile înainte de sărbătorile de iarnă. În contextul creșterii cazurilor de pestă porcină africană din acest an, crescătorii de porci au ajuns să fie puși în situații la care nu s-ar fi așteptat.
Mulți dintre ei au renunțat să mai crească animale, motiv pentru care acestea nu vor mai fi vândute în prajma Crăciunului. Totodată, o altă problemă o reprezintă faptul că în momentul de față crescătorii nu reuşesc să-şi înregistreze la DSVSA exploataţiile conform noilor reguli. Mai exact, aceștia mai pot creşte mai mult de 5 porci dacă nu au înregistrată ferma la DSVSA şi nu respectă condiţiile impuse, iar toate aceste lucruri au dus la scăderea dramatică a numărului de suine crescute în gospodărie.
Într-un interviu acordat pentru Adevărul, un fermier a declarat că în acest an cel mai probabil porcii vor fi cumpărați din supermarketuri, la prețuri destul de mari față de anii trecuți.
„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei în viu, asta înseamnă 21 lei în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?“, spune Traian Gârtan, un fermier care anul trecut a vândut porci celor care au vrut neapărat să cumpere „de la ţărani“, însă pentru anul acesta nu are cereri.
Totodată, acesta a mai menționat că deși în localitatea unde stă a fost raportat un singur focar, atitudinea oamenilor s-a schimbat ulterior, lucru care a dat naștere crizei din prezent.
Crizele care lovesc România de Crăciun
„La noi în localitate s-a raportat un singur focar, dar lumea a tăiat pe capete peste tot, a vândut, cei care nu mai au animale în gospodărie au cumpărat, pentru că poate fi consumată, au aruncat resturile pe unde le-au aruncat, iar noi vrem să scăpăm de pestă. Oamenii n-au mai raportat, pentru că nu au toţi porcii crotaliaţi şi nu primeau despăgubiri. De scăpat, nu mai scăpăm“, mai spune crescătorul.
Pe lângă problemele legate de carnea de porc, România va fi lovită și de o altă criză. Mai exact, consumatorii ar putea fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani pentru decoraţiunile specifice Sărbătorilor de Iarnă, în contextul în care uzinele din Yiwu, China, cel mai mare centru mondial pentru producţia de reni de plastic, beculeţe şi alte ornamente de sărbători, sunt afectate de o criză de materii prime care le majorează costurile de producţie.
Pe lângă costurile de producție pentru vestitele decorațiuni de crăciun, o altă problemă o reprezintă și transportul acestora, care înregistrează întârzieri până la rafturile magazinelor din Occident, scrie Bloomerg.
De menționat este faptul că Yiwu este responsabil pentru 80% dintre produsele de Crăciun, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, pe care China le exportă anual și este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii din întreaga lume pe măsură ce se apropie de sfârşitul unui nou an marcat de perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.
Amintim faptul că de la mijlocul lunii octombrie și chiar și până acum, oraşul Yiwu a fost afectat de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să suspende producţia.
Proprietarul unei fabrici declara la un momentdat, că tocmai din aceste motive, consumatorii vor fi nevoiți să plătească ma mult pentru decorațiunile de Crăciun.
„Din cauza întârzierilor înregistrate pe mare şi în porturi, precum şi a majorării preţurilor la metale şi plastic, consumatorii vor trebui să plătească mai mult în acest an pentru decoraţiunile lor de Crăciun.”, spune Chen Jiang, proprietarul unei fabrici.