Banca Naţională a României vrea reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul, a explicat Cristian Popa, CFA, Membru al Consiliului de Administraţie al BNR în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterilor „Pulsul Pieţei Financiare” organizate de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România.

Veste șoc pentru românii cu credite

„Banca Naţională a României acţionează pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare, iar cursul valutar este perceput de către români ca un indicator de stabilitate financiară, de aici, atenţia specială pe care i-o acordăm. În opinia mea, scenariul de bază la care ne uităm este reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul. De regulă, o reducere a dobânzii este urmată aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, în care euro este mai puţin folosit, nu au probleme în a-şi deprecia moneda, la noi însă chiar şi o depreciere de 1 ban constituie „breaking news”, astfel că banca centrală este nevoită să cântărească cu mare atenţie orice decizie de reducere a dobânzii”, a declarat Cristian Popa.

El a menţionat că este importantă şi economisirea internă, în moneda locală, pe care BNR nu vrea să o descurajeze, economia reală dar şi Guvernul îşi bazează finanţarea pe depozitele bancare constituite de populaţie şi companii.

„Cântărim bine orice decizie luăm, nu vrem să luăm decizii pripite, de aici şi gradualitatea măsurilor. Cu toate acestea, şi fără implicaţii negative asupra cursului sau economisirii, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea în două rânduri a dobânzilor, scăzând rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 1,75% şi îngustând coridorul, pe cale de consecinţă rata ROBOR a coborât de la 2,8% la 1,9%, deci costul de finanţare pentru economia reală s-a redus destul de consistent”, a afirmat Cristian Popa.

La rândul său, Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR, a declarată că pentru a păstra încrederea investitorilor şi a încuraja investiţiile inclusiv în piaţa de capital este importantă păstrarea echilibrelor macroeconomice.

„Cele trei mari agenţii se uită la România atent, cu probabilitate de a reduce rating-ul, ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane româneşti. Totul va depinde de planurile fiscale de viitor şi temperarea cheltuielilor de pensii şi salarii. Orientarea programului de guvernare lansat recent către investiţii va permite relansarea economică. Este important să punem accent pe stimularea şi dezvoltarea capitalului şi a competitivităţii companiilor româneşti şi pe investiţii în domenii-cheie de infrastructură”, a spus Daniela Şerban.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă.

A fost înfiinţată în Noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania şi Transgaz s-au alăturat ca membri asociaţi, INNOVA Project Consulting şi ENVISIA ca membri afiliaţi, conform Agerpres.