Veste șoc pentru toată România! Anunțul venit astăzi, 16 ianuarie: Sunteți blestemați

Sursă: Dreamstime

Declarația a fost lansată de James Carafano, vicepreședintele Fundației Heritage, Acesta consideră că România este mai importantă pentru SUA, într-un fel, decât o țară mai mare, din Europa de Vest, precum Franța.

Vreau să spun că sunteţi „blestemaţi” să trăiţi într-o parte importantă a lumii

Vicepreședintele Fundației Heritage a declarat recent, într-un interviu acordat Digi24, că „Regiunea Mării Negre este importantă într-o serie de moduri diferite”, fiind „un centru de tranzit energetic” și „esențială pentru securitatea colectivă a comunității transatlantice”.

„Regiunea Mării Negre este importantă într-o serie de moduri diferite. Este un centru de tranzit energetic. Este esențială pentru securitatea colectivă a comunității transatlantice pentru că literalmente este balamaua securității la frontiera NATO. Este o potențială cale de influență dinspre Rusia, o cale potenţială intrare dinspre China. Vreau să spun că sunteţi „blestemaţi” să trăiţi într-o parte importantă a lumii. Și cred că oamenii își dau seama de asta.

Chiar și în problema Chinei se spune: trebuie să concurăm cu China, iar unii cred că asta înseamnă că trebuie să fugim în regiunea Indo-Pacifică pentru a înfrunta chinezii. Pentru mine, asta este ca și cum poliția ajunge la bancă după ce jefuitorii de bănci au plecat deja. China este o putere globală, cu interese și influență globale. Trebuie să fii prezent şi să concurezi oriunde în această lume. Nu cred că cineva din Statele Unite, în ultimii patru sau cinci ani, s-a îndoit de importanţa unei regiuni prospere, stabile, paşnice şi sigure a Mării Negre. Ucraina, evident, este adusă în prim-plan. Această recunoaştere nu o să dispară. Deci este, cred, o problemă reală, relevantă și importantă în Statele Unite”, a declarat James Carafano pentru digi24.ro

„Marile puteri nu pot fi niciodată suficient de mari”

De asemenea, acesta a subliniat că ne aflăm într-o zonă de importanță strategică iar România îndeplinește toate condițiile pentru a fi afectată de competiția dintre marile puteri.

„De asemenea, cred că este produsul secundar al unei concurenţe între puteri. Una dintre ironii este că oamenii cred că competiţia marilor puteri este despre ceea ce face China, ce face Rusia, ce face Iranul, ce face SUA, iar noi ceilalți ar trebui să nu ne băgăm în asta, ca să nu fim „accidentaţi” din greşeală. Lucrurile nu stau deloc aşa: când marile puteri concurează, țările mici, poate nu de dimensiuni mici, dar alte puteri devin de fapt mai importante din câteva motive. Și România îndeplineşte toate aceste condiţii.

Una este că sunteţi într-un punct de inflexiune, într-o zonă de importanţă strategică, sunteţi de fapt mai importanţi pentru Statele Unite, într-un fel, decât o țară mai mare, mai puternică, din Europa de Vest, cum ar fi Franța. În competiția cu marile puteri vrei prieteni pe care să te poți baza, naţiunile care gândesc la fel sunt aliați mai buni pentru Statele Unite. O țară care este liberă și independentă, care crede în instituțiile pieței libere seamănă cu noi şi asta face din voi un aliat mai bun.

Și celălalt lucru este că marile puteri nu pot fi niciodată suficient de mari. Întotdeauna au nevoie de prieteni şi aliaţi. Și realitatea este că țările mici aduc adesea mai multe avantaje decât primesc. Ele aduc mai multă valoare. Nu voi spune că americanii au cele mai bune răspunsuri pentru securitatea Mării Negre sau că se trezesc în fiecare dimineaţă gândindu-se cum pot interacţiona cu România. Dar SUA recunosc că aceasta este o problemă importantă și una pe care trebuie să o ia în serios”, a conchis expertul.