Senatorul Ştefan Pălărie (USR) a vorbit joi despre situaţia din învăţământul din România. Acesta a spus că la fiecare doi ani, țara noastră pierde o generaţie de copii. Realitatea matematică este zdrobitoare, cei 84.000 de elevi care a luat examenul de Bacalaureat reprezintă sub 50% din generaţia 2010, a arătat el.

Realitatea matematică este zdrobitoare

„Realitatea matematică este zdrobitoare. Cei 84.000 de elevi care a luat examenul de Bacalaureat reprezintă o porţiune de sub 50% din generaţia 2010, care au început cu clasa I. Mai puţin de jumătate ajung să termine ciclul liceal şi să promoveze examenul de Bacalareat”, a spus senatorul USR în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

El a continuat: „Cu alte cuvinte, hai să spunem cât se poate de dur, dar asta este realitatea, România, la fiecare doi ani, pierde o generaţie de copii. Când ai 50% din cei care ajung la final, putem spune că pe jumătate îi pierdem”, a spus Pălărie. El a arătat că cifrele acestea pentru el sunt absolut îngrozitoare.

Senatorul USR l-a criticat şi pe ministrul Sorin Cîmpeanu, afirmând că „a creat un sistem care opreşte orice iniţiativă legislativă, dând edicte din turnul de fildeş al ministerului”.

Sorin Pălărie a dat exemplul deciziilor luate privind transportul elevilor sau trecerea creşelor la minister, în timp ce ”sunt multe iniţiative legislative care nu au trecut dar au fost aplicate prin ordin de ministru”.

Cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani

Amintim că, rata de succes la examenul de Bacalaureat din acest an a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoţiilor, comparativ cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie – iulie 2021. Aceasta este cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani (după contestaţii), transmite Ministerul Educației.

Numărul mediilor de 10 a crescut la 222 de la 162 (înainte de contestaţii). În sesiunea iunie – iulie 2021, 146 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10.

„Au fost depuse 49.115 contestaţii, număr ce marchează o scădere în comparaţie cu sesiunea similară a anului trecut (55.980 de contestaţii). După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 46.363 de lucrări (în anul 2021 acest număr a fost de aproximativ 53.000). Dintre acestea, 86,27% s-au modificat cu maximum 1 punct, iar 8,13% s-au modificat cu mai mult de 1 punct”, se arată într-un comunicat al ministerului.