Veste șoc pentru toată România! Nimeni nu și-ar fi imaginat că se poate întâmpla așa ceva. S-a aflat abia acum

Sursă: Dreamstime

România va avea de-a face cu o situație foarte dificilă în caz de conflict. În contextul în care la noi nu se mai fabrică pulberi explozive, dar nici capse percutoare, țara noastră se află în imposibilitatea de a-şi putea reface rapid stocul de muniţie.

România se află în pericol în caz de conflict! Industria de armament este pe butuci

Industria de armament trebuie să recurgă la importuri din Serbia, deoarece fabricile care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, nu mai funcționează.

„Pe vremuri, acestea puteau livra 6 sau chiar 7 tipuri de pulberi explozive, o parte dintre ele fiind şi pentru uz civil, pentru minerit, de exemplu. Erau produse competitive care alimentau fabricile de muniţie, dar acum vorbim la trecut de acele momente. Tehnologia de fabricaţie este învechită şi din acest motiv, practic, nu mai este rentabilă fabricarea pulberilor.

Drept urmare, fabricile care produc muniţie se văd nevoite să achiziţioneze materia primă, aceste pulberi explozive, din Serbia, care este o ţară prietenă, să spunem, dar să nu uităm că nu este o naţiune NATO. În plus, are simpatii demonstrate faţă de Moscova cu care coloborează din plin şi pe plan militar.

Acum pe piaţă există linii automate care produc în masă aceste capse la un preţ infim în comparaţie cu cel afişat de fabricile din România. Deci tot despre lipsa unor investiţii vorbim şi în acest caz”, a explicat Aurel Cazacu, conform adevarul.ro

Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă strategică

De asemenea, analistul spune că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă strategică, din cauza acestor sincope în aprovizionarea fabricilor de armament.

„Suntem într-o poziţie extrem de delicată, periculoasă chiar. Plastic vorbind, ne este foame, vrem să facem pâine, dar nu avem nici făină şi nici drojdie. Din lipsă de fonduri, cu tehnologii vechi, cele două fabrici, ambele filiale ale companiei de stat Romarm, nu pot livra produse performante.

Şi aşa trebuie să importăm din Serbia materia primă pentru muniţie, deşi ne aflăm într-o zonă extrem de tensionată, în care oricând se poate aprinde un conflict cu o Rusie foarte irascibilă şi extrem de periculoasă.

Culmea este că retehnologizarea de care vorbim nici nu este una foarte scumpă. Vorbim de 25-30 de milioane de euro pentru fabricile de pulberi şi de numai câteva milioane de euro pentru liniile automate de capse. O nimica toată pentru scopul dorit. Mai mult, cel puţin parţial, se pot accesa şi bani europeni din fondul dedicat «European Defence Fund», dar trebuie să existe şi dorinţa de a face ceva.

Am unele semnale că factorul politic nu prea doreşte, în general, repornirea industriei de armament de la noi din ţară din cauza unor influenţe nefaste venite din partea unor elemente apropiate pieţei militare internaţionale”, a completat Aurel Cazacu.