Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero din SRI, a povestit cum a evoluat în carieră şi despre modul în care cei din SRI gestionează situaţiile de criză. În cadrul interviu, generalul Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero, vorbeşte despre prima misiune ca ofiţer al Serviciului secret.

„Primul impact a fost cu activitatea, când am început să facem practică, când am intrat în Academie. „Nu ştiu dacă 5%, maximum 10% se potrivea cu realitatea din teren faţă de ceea ce aveam noi în cap”, povesteşte acesta.

El a dat şi exemple: „Pornind de la acele exemple cu James Bond şi ce am putea face fiecare dintre noi, ideea de a fi de capul tău, în diferite locuri … erau tot felul de glume, când intrai în Academie: du-te să îţi iei în primire aspiratorul de campanie şi era mătura”, a spus Rădulescu, afirmând că este cel printre cei cu vechime în Serviciu, pentru că a intrat în 1996 în SRI, a absolvit Academia în 2000 şi a lucrat în Antitero 11 ani, începând de la junior level şi trecând prin mai multe etape.

Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla

Întrebat dacă în România a existat vreodată o criză teroristă, cu nivel ridicat, la critic, la roşu, generalul Dorin Rădulescu a spus că astfel de crize nu au fost.

„Crize de acest gen nu au fost. Au fost nişte acţiuni, înainte, în principal nişte acţiuni teroriste înainte de Revoluţie, prin 91, prin 85, la care, la momentul respectiv luptătorii USLA au acţionat cum trebuie. Nu am avut crize în sensul în care au fost în Franţa, sau în alte ţări din UE, şi sincer îşi spun că nici nu ne dorim aşa ceva”, a declarat el.

„Întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla, pentru că oricât de bun ar fi cineva, în zona asta, şi vorbim de servicii de top, nimeni nu poate să acopere tot. „Lucrurile au evoluat atât de mult încăt încerci să te pregăteşti în fiecare zi să ai capacitatea de a reacţiona prompt, să ai viteză de reacţie, să poţi folosi toate mijloacele, pentru, dacă nu poţi preveni, să poţi diminua damage-ul unui astfel de eveniment”, afirmă reprezentantul SRI.

https://youtu.be/ob3JCgbzwgQ

„Se pregătesc pentru acel moment în care trebuie să intervină”, a spus generalul, despre „braţul armat” al Antitero, cei care se pregătesc zi de zi, precizând că îşi doreşte ca, la încheierea mandatului, să poată raporta că nu s-a întâmplat niciun eveniment terorist”.

„Nu trebuie musai să împuşti pe cineva ca să fii pregătit pentru aşa ceva. În mentalitatea noastră, ultimul lucru este să ajungi să scoţi arma. Din contră, încercăm tot timpul, cei care se ocupă de zona pe pregătire, instructorii, să îşi înveţe oamenii să se controleze”, a arătat Rădulescu.

A dejucat SRI un potenţial atentat terorist?

General a mai spus că pentru cei care lucrează în acest domeniu nu e frustrant. „Suntem evaluaţi pentru a nu avea. Primul obiectiv cu care lucrăm şi ne motivăm oamenii este prevenţia. Niciunul dintre noi nu îşi doreşte ca un individ să facă ceva şi după aia să spunem: vai, am reuşit să îl trimitem după gratii”, a spus el.

Întrebat dacă SRI a dejucat vreun potenţial atentat terorist, despre care nu se ştie public, generalul a răspuns că au existat câteva cazuri concrete în România.

„Îţi pot spune cu certitudine că au existat câteva cazuri concrete şi în România, dar şi la nivel european, care sunt cunoscute de beneficiarii noştri, în care graniţa era foarte subţiere. Adică, probabil că dacă am mai fi stat sau cum se spune, ne-a trecut glonţul pe la ureche. (…) Câteodată, este vital să fii la momentul potrivit, într-o anumită zonă. Au existat”, a afirmat generalul.