Adevărul din spatele facturilor imense la energie: Destructurează economia! Legea a fost construită eronat
Așadar, fostul președinte al Comisiei pentru Industrii a explicat cum s-a ajuns în situația actuală și a subliniat că „80% din producția de gaze este indigenă, este a noastră” iar prețurile nu aveau niciun motiv să crească „de 7 ori, de 10 ori.”
„80% din producția de gaze este indigenă, este a noastră. 80% din producția de energie este a noastră. Nu este niciun motiv pentru care preţurile să crească de 7 ori, de 10 ori. Niciun motiv! Toate argumentele că în Europa şi în toată lumea au crescut preţurile nu au nicio treabă cu România din motivele pe care le-am spus mai sus.
Observăm că totul s-a produs în luna august 2021. Brusc, aşa peste noapte, au început să crească preţurile fără nicio legătură cu costurile. Vă dau un singur exemplu. Producătorul de gaze are preţ de cost între 30 şi 50 de lei pe MWh şi el cere acum 3.100 de lei la furnizorul de ultimă instanţă. Care este rațiunea ca tu guvern, tu stat român să vezi că îţi destructurează economia să vezi că îţi alungă în sinucidere consumatorii şi nu intervii?”, a declarat Iulian Iancu la emisiunea „Sinteza Zilei”, de la Antena 3.
Agenţii economici cad pe capete
De asemenea, acesta a subliniat că Hidroelectrica face un profit de peste 1 miliard de euro, în timp ce agenţii economici „cad pe capete”.
„Şi atunci avem cauze Subiective. La energie avem mecanisme obiective pentru că acesta este mecanismul de piaţă, dar are la bază o decizie spre care a fost împinsă România. Adică în momentul în care s-a spart producția de energie din această ţară am fost obligați să o spargem pe tipuri de combustibil. Hidroelectrica niciodată nu va putea fi concurată de cărbune sau de gaze naturale, dar după mecanismul din piaţă preţul în piaţă se închide la preţul cărbunelui sau gazelor naturale la 1.200 de lei şi Hidroelectrica cost 17 lei şi primește de 10 ori mai mult.
Hidroelectrica face un profit de peste 1 miliard de euro, în schimb agenţii economici cad pe capete. Anul trecut s-au închis 17% din agenții economici ai României. În ianuarie au primit de 10 ori mai mare preţul decât în decembrie. Care este rațiunea? Ce observăm? Că legea a fost construită eronat, în sensul că în timp ce dezbăteau legea au stabilit plafoane la nivel dublu decât preţul din piaţă.
Adică la gaze era 140 de lei au trecu plafon 370 de lei, la energie electrică era 480 ei au trecut plafon 1.000 de lei. Ce au făcut atunci furnizorii şi producătorii? S-au dus la preţul acela pentru că li s-a spus compensăm. Care este efortul compensării? 1.4 mld de euro la momentul acelor plafoane. Acum plafoanele sunt cu mult depășite şi impactul este de 3 mld de euro.
Pe de o parte se ia din buget şi aşa foarte puternic afectat 3 miliarde de euro să îl dea celor care au profit deja istoric? Şi atunci singura soluţie, nu au avut curaj, dar nu mai au de ales pentru că suntem în proces de destructurare economică, la propriu, este preţul reglementat”, a conchis specialistul.