Veste cruntă pentru sute de mii de oameni. Aplicaţiile pentru maşini în regim de taxi, Uber, Bolt şi Clever, anunţă că ar putea să nu mai aibă şoferi pe traseu din data de 16 mai.
Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către reprezentanţii acestora, care spun că o reglementare care intră în vigoare, joi, le transformă în servicii ilegale. Şoferii care folosesc aceste aplicaţii s-ar putea retrage din ele pentru că ar putea fi amendaţi de poliţie pe loc, iar oamenii legii le-ar putea suspenda şi plăcuţele de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni. Sancţiunile sunt prevăzute de nouă legislaţie.
Ordonanța cu pricina, care modifică Legea Taximetriei, a fost adoptată de Guvernul României pe 29 martie și atunci s-a schimbat o sintagmă: „în mod repetat.” De joi, când intră în vigoare, orice șofer care este prins în trafic și nu are atestat de taximetrist sau nu este autorizat să circule în regim de taxi va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făcea această activitate în mod repetat.
Sancțiunea maximă este ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni. În aceste condiții, aplicațiile Uber, Bolt (fostă Taxify) și Clever, prin intermediul cărora călătoresc zilnic doar în Capitală circa 300.000 de oameni, potrivit datelor oferite de ei, ar putea să nu funcționeze în parametri normali, pentru că șoferii s-ar expune unui risc foarte mare.
Asociația care îi reprezintă, „Coaliţia pentru Economie Digitală”, spune că a solicitat premierului României o întrevedere până în ședința de Guvern, care a fost programată pentru miercuri.
Ministrul Dezvoltării a anunţat la momentul adoptării acelei ordonanţe, pe 29 martie aşadar, că până la intrarea ei în vigoare va reglementa într-un fel activitatea acestor aplicaţii, lucru care până acum nu s-a întâmplat, conform ProTV. Reprezentanții taximetriștilor, pe de altă parte, spun că nu vor reglementare acestor aplicații și le acuză de piraterie.