Ion Rotaru: Nu va genera în niciun caz o presiune pe buget, ba dimpotrivă, va însemna un beneficiu, în sensul în care oamenii rămân activi, vor avea şi contribuţii în continuare la sistemul de pensii şi sperăm să rezolvăm măcar parţial o problemă care ţine, aşa cum spuneam, de lipsa medicilor, nu numai în marile oraşe, nu numai la nivel de judeţe şi în zonele mai puţin dezvoltate, scrie Rador.

Şi liberalii au susţinut că propunerea este binevenită, ţinând cont de problemele cu care se confruntă sistemul sanitar din ţara noastră. Senatorul PNL Leon Dănăilă:

Leon Dănăila: Pe plan european, sunt 3,4 medici la mia de locuitori. La noi în ţară sunt 2,5 medici la mia de locuitori, dar există judeţe în care numai un singur medic există la mia de locuitori. Ducem un deficit foarte mare de medici, în special sunt unele spitale care se închid din cauza lipsei de specialişti.

Sistemul de sănătate avea, în 2016, 57.300 de medici, aceasta însemnând că unui medic i-au revenit în medie 345 de pacienţi, relevă datele INS, citate de News.ro. De asemenea, activitatea  din  sistemul  sanitar – public  şi  privat – s‐a  desfăşurat  în  peste  60.000 de unităţi  sanitare, 49.000 în mediul  urban  şi  11.000 în mediul rural.

 Pe lângă cei 57.300 de medici, în sistemul de sănătate mai sunt 16.400 de medici  dentişti,  17.200 de  farmacişti, 137.200 de angajaţi reprezentând personal cu pregătire sanitară medie şi  66.300  reprezentând personal  sanitar  auxiliar.