Deși vaccinurile împotriva noii variante pot fi dezvoltate rapid, ele trebuie testate timp de trei până la șase luni pentru a demonstra că pot oferi imunitate împotriva noii variante, a declarat dr. Leong Hoe Nam de la Spitalul Mount Elizabeth Novena, informează CNBC.
Șeful companiei Moderna, Stephane Bancel, a declarat zilele trecute că va fi nevoie de câteva luni pentru a dezvolta și livra un vaccin care vizează în mod specific varianta Omicron. La rândul său, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a afirma că vaccinurile ar putea fi gata în mai puțin de 100 de zile sau după mai bine de trei luni.
Practic, toată lumea va fi infectată cu Omicron
„Deisgur, este o idee bună, dar sincer, nu e practică”, a spus Leong referindu-se la apariția unui vaccin care să vizeze în mod specific varianta Omicron. „Nu vom putea să grăbim vaccinurile și să le facem în timp real. Până când acestea vor apărea, practic toată lumea va fi infectată cu Omicron, având în vedere transmisibilitatea sa ridicată”, spune expertul.
Experții nu știu deocamdată cât de contagioasă este varianta Omicron, dar proteina Spike a virusului – care se leagă de celulele umane – are mutații asociate cu o transmitere mai mare și o scădere a protecției anticorpilor.
„Profilul mutațiilor sugerează tot mai clar că va avea un avantaj în ceea ce privește transmisibilitatea și că ar putea să se sustragă protecția imunitare a vaccinurilor”, a afirmat și expertul american în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci.
Vaccinurile actuale vor putea oferi protecție?
Cu toate acestea, unii medici consideră că vaccinurile existente vor putea oferi o oarecare protecție împotriva noii variante.
Corpurile noastre generează „o mulțime de anticorpi diferiți” ca răspuns la vaccinuri, a explicat dr. Syra Madad, membru la Centrul Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale.
„Cred că vaccinurile actuale vor rezista într-o anumită măsură. Ar putea reduce eficacitatea vaccinului, dar, deocamdată nu am observat asta”, a spus Madad.
Omicron „amenință întreaga lume”
De altfel, și expertul din Singapore este de acord că vaccinarea cu trei doze ar putea proteja împotriva formelor severe ale bolii, dar a amintit că multe țări au încă rate scăzute de vaccinare.
Omicron „amenință întreaga lume” cu o creștere bruscă a cazurilor, iar sistemele de sănătate ar putea fi copleșite, chiar dacă doar 1% sau 2% dintre cazuri vor ajunge la spital, avertizează Leong Hoe Nam.
Omicron a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud, fiind desemnată de OMS drept ”o variantă de îngrijorare”. De atunci a fost raportat în mai multe țări, inclusiv în Hong Kong, Țările de Jos și Portugalia.