Bruce Willis suferă de demență frontotemporală
Bruce Wills are o carieră strălucită, un număr impresionant de admiratori în lumea întreagă și o familie frumoasă. Ajuns la onorabila vârstă de 68 de ani, și-a pierdut pofta de viață și abilitățile ligvistice din cauza unei boli degenerative care îi afectează grav creierul. Este vorba despre demența frontotemporală.
În 2022, Bruce Wills s-a retras din lumina reflectoarelor din cauza afaziei, o boală a creierului ce cauzează limitarea abilităților lingvistice. La scurt timp, familia sa a anunțat că boala lui a progresat, fiind diagnosticat cu demență frontotemporală.
Glenn Gordon Caron, prietenul său și creatorul serialului american „Moonlighting” din anii 80, a vorbit despre starea lui actuală. Se pare că, în prezent, Bruce Wills nu mai poate nici măcar să citească și „trăiește ca și cum ar vedea viața printr-o ușă foarte mică”.
„Simt că a înțeles cine sunt în primele trei minute. Toate acele abilități lingvistice nu mai sunt disponibile pentru el, dar el este încă Bruce. Când ești cu el, știi că este Bruce și ești recunoscător că este acolo, dar pofta de viață i-a dispărut.
Ceea ce face ca boala lui să fie atât de odioasă este că, dacă ai petrecut timp cu Bruce Willis, știi că nu există nimeni care să aibă mai multă poftă de viață decât el.
Îi plăcea să se trezească în fiecare dimineață și să încerce să-și trăiască viața la maxim, dar acum trăiește ca și cum ar vedea viața printr-o ușă foarte mică”, a mărturisit Glenn Gordon Caron într-un interviu acordat pentru Page Six.
Ce este demența frontotemporală?
Demența frontotemporală deteriorează lobii frontali și temporali ai creierului. În funcție de regiunile cerebrale afectate, boala determină schimbări comportamentale și/sau pierderea abilităților lingvistice. Unele persoane pot dezvolta tulburări neuromusculare și de mișcare, cum ar fi Parkinsonismul sau boala neuronilor motori.
Declanșarea demenței frontotemporale reprezintă una dintre cauzele care duce la apariția demenței timpurii. Spre deosebiri de boala Alzheimer, memoria nu este afectată în stadiile inițiale ale demenței frontotemporale.
Simptomele asociate cu demența frontotemporală variaza de la pacient la pacient și se agravează odată cu trecrea timpului. Printre cele mai comune simptome se numără:
- Comportamente sociale inadecvate;
- Pierderea empatiei fata de cei din jur;
- Disparitia inhibitiilor;
- Apatie, confundata uneori cu depresia;
- Probleme legate de luarea deciziilor;
- Comportamente repetitive;
- Probleme de igiena personala;
- Modificari ale dietei, cu o crestere a consumului de zahar;
- Incercarea de a manca obiecte necomestibile.
- Dificultati legate de intelegerea si folosirea limbajului verbal si in scris;
- Limitarea conversatiilor;
- Greseli legate de constructia propozitiilor.
- Rigiditate;
- Tremor;
- Spasme;
- Dificultati la inghitirea alimentelor si bauturilor;
- Slabiciune musculara;
- Ras sau plans in situatii nepotrivite.