INFP: Undele seismice din Turcia sunt suficient de mari pentru a declanşa cutremure și în România

Specialiştii din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au avertizat că cele două cutremure din Turcia, cu magnitudine de 7.8 și 7.5, care au fost resimţite în sud-estul Turciei, în Siria, în Liban şi Cipru şi au fost urmate de 145 de replici, au produs unde seismice care s-au propagat şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa un cutremur.

Cutremurul cu magnitudine 7.8 s-a produs în urma unei falieri de tip alunecare pe direcţie, la adâncime superficială. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată nord-est – sud-vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată sud-est – nord-vest, cu deplasare dextră. Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei în Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană şi Eurasiatică.

Falia nord-anatoliană care se deplasează către sud-est este mai apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea, cu toate că România şi Turcia se afla pe plăci tectonice diferite. Falia care se deplasează înspre sud este mai puţin probabil să influenţeze seismicitatea din ţara noastră. Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure.

De altfel, mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcţie. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncţiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia şi Africa.

Potrivit specialiștilor din cadrul INFP, falia nord-anatoliană este mai apropiată de țara noastră şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea.

„Cutremurul din Turcia a produs unde seismice care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure”, au avertizat specialiştii.

Sursă: INFP

Constantin Ionescu, directorul general al INFP: Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu seismele din Turcia

Pe de altă parte, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, susține ferm că seismele care s-au produs în țara noastră nu au nicio legătură cu seismele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică din zona Vrancei fiind una normală, în această zonă producându-se seisme de adâncime şi de suprafaţă.

„Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt. Adică cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă.

Din Turcia şi până aici trebuia să se activeze falia nord-anatoliană întâi şi după aceea se activa falia românească. Şi acolo, pe falia nord-anatoliană, sunt tot cutremure de suprafaţă, care este mai la sud puţin de Marea Neagră, adică pe ţărmul Mării Negre. Concluzionând, nu are nicio legătură, a fost doar o coincidenţă”, a declarat, marți, Constantin Ionescu în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.