UPDATE: Rusia a atacat o bază aeriană a Armatei din Ucraina
Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters.
„Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. „În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată”, a adăugat el.
Konaşenkov a mai declarat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti. Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore.
UPDATE: Se încearcă o nouă evacuare a civililor
Autorităţile din Mariupol, Ucraina, au anunţat pentru duminică o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor. Potrivit autorităţilor, citate de BBC, o încetare temporară a focului a fost anunţată în Mariupol între orele 10.00 şi 21.00, ora locală. Civilii vor putea să părăsească oraşul pe o rută convenită începând cu ora locală 12.00. Un plan similar fusese anunţat şi sâmbătă, dar nu a putut fi pus în aplicare din cauza reluării bombardamentelor.
Știre inițială:
Război în Ucraina continuă și după 11 zile de la invazia Rusiei. Cu toate acestea, țara condusă de Vladimir Putin începe „să realizeze costul real al războiului”. Acest lucru a fost dezvăluit de un consilier apropiat al președintelui ucrainean. El a arătat că din acest punct negocierile pot fi „constructive”. În paralel, sâmbătă noapte Volodimir Zelenski a avut o nouă discuție telefonică cu Joe Biden, căruia i-a cerut mai mult ajutor financiar pentru a rezista invaziei Rusiei.
La Mariupol situația e critică iar primarul orașului a făcut un apel către americani şi europeni să ajute la salvarea acestei zone. Situaţia este „foarte dificilă” la Mariupol, supusă „unei blocade umanitare” şi bombardamentelor intense, a spus primarul acestui port strategic din sud-estul ţării asediate de forţele ruse, relatează Le Figaro.
Strigăt disperat din Ucraina: Oraşul Mariupol nu mai există
„Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu difuzat sâmbătă seară pe YouTube.
„Oraşul Mariupol nu mai există”, a spus el: „Îi rog pe partenerii noştri americani şi europeni: ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol!”.
Cu toate acestea, Ucraina încă rezistă. Ambasada Kievului în SUA a anunțat că aproximativ 3.000 de americani s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina, a declarat un reprezentant al ambasadei ucrainene la Washington pentru Voice of America, potrivit BBC.
Zelenski și Biden, convorbire telefonică decisivă
Între Zelenski și Biden a existat și o convorbire telefonică. Preşedintele ucrainean a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, căruia i-a solicitat sprijin financiar american pentru Ucraina.
„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
As part of the constant dialogue, I had another conversation with @POTUS. The agenda included the issues of security, financial support for Ukraine and the continuation of sanctions against Russia.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2022
Visa și Mastercard suspendă toate operațiunile în Rusia
Casa Albă a susținut că Joe Biden a apreciat decizia Visa și Mastercard de a-și suspenda serviciile în Rusia.
„În mod deosebit, (președintele Biden) a aprecia decizia din această seară a Visa și Mastercard de a suspenda serviciile în Rusia”, potrivit unui comunicat al casei Albe. Trebuie subliniat că Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă seară că suspendă toate operațiunile în Rusia. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai putea folosi nici măcar automatele bancare, nu vor mai putea face plăți online și vor fi nevoiți să retragă banii de la ghișeu, ca în urmă cu câteva decenii.
„Președintele Biden a mai spus că administrația sa va crește asistența umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a obține fonduri suplimentare”, se mai arată în comunicat.
Rusia este pe cale „să realizeze costul real al războiului”
De altfel, Rusia este pe cale „să realizeze costul real al războiului” în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep sa fie „constructive”, a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, Mihailo Podoliak. Într-un interviu realizat de cotidianul canadian The Globe and Mail, Mihailo Podoliak, prezentat ca un colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean a spus că începe să perceapă o schimbare în atitudinea Rusiei în faţa rezistenţei ucrainene şi sancţiunilor internaţionale.
„La începutul războiului, (ruşii) insistau asupra unei dominaţii totale. Nu se aşteptau la o rezistenţă atât de puternică din partea Ucrainei”, a spus Mihailo Podoliak, potrivit AFP. „Tocmai încep să realizeze costul real al războiului. Şi acum începem să avem negocieri constructive”, a adăugat responsabilul care a participat la primele două runde de negocieri dintre Rusia şi Ucraina la frontiera cu Belarus.
Urmează a treia rundă de discuții
A treia rundă de discuţii urmează să aibă loc luni, potrivit delegaţiei ucrainene.
Ruşii „au pierdut cantităţi importante de echipamente şi de personal. Sancţiuni cum nu am văzut niciodată le distrug economia. Ţara lor este în afara legii pe scena internaţională şi propaganda lor nu funcţionează”, a subliniat el.
Mihailo Podoliak a reiterat cererea de a instaura o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei refuzată de NATO, ceea ce a provocat o reacţie puternică din partea preşedintelui Volodimir Zelenski, reproşând Alianţei Nord-Atlantice că a dat „undă verde pentru continuarea bombardamentelor”.