Veste tristă de la ONU. Aproape 4,2 milioane de ucraineni au părăsit țara. Nu s-a mai văzut o asemenea cifră de la Al Doilea Război Mondial. Numărul celor care au plecat în ultimele 24 de ore este îngrijorător. Cel mai dramatic aspect este legat de procentul femeilor și al copiilor.
ONU a anunțat că aproape 4,2 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, la 24 februarie. În ultimele 24 de ore, au plecat din Ucraina aproximativ 40.000 de oameni, a susținut ONU.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a precizat că până sâmbătă, la ora prânzului, numărul ucrainenilor care au fugit de război este 4.176.401, cu 38.559 mai mare decât precedentul bilanţ.
Europa nu a mai înregistrat un astfel de aflux de refugiaţi de la al doilea Război Mondial. Aproximativ 90 la sută din totalul refugiaţilor sunt femei şi copii.
Câți refugiați ucraineni au intrat în România
Potrivit ultimelor date publicate de UNHCR, cei mai mulţi refugiaţi ucraineni ajunseseră până sâmbătă în Polonia (2,429 milioane de oameni), România (635.816 oameni), Republica Moldova (aproape 400.000), Ungaria (385.000) şi Federaţia Rusă (350.000).
Pe de altă parte, Ministerul de Interne ucrainean a anunțat că peste 500.000 de persoane s-au întors în Ucraina de la începutul invaziei ruse.
„În ultima săptămână, 144.000 de persoane au părăsit Ucraina şi 88.000 s-au întors. În total, circa 537.000 dintre compatrioţii noştri s-au întors în Ucraina”, a transmis Ministerul de Interne într-un comunicat, citând date al Serviciului Naţional de Frontieră.
Anunțul făcut de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a precizat că circa 205.500 de non-ucraineni au părăsit de asemenea Ucraina, întâmpinând dificultăţi în a se întoarce în ţările lor de origine.
În total, peste zece milioane de persoane, adică mai mult de un sfert din populaţie, au fost nevoite să îşi părăsească locuinţa, fie pentru a trece frontiera şi a se refugia în ţările vecine, fie pentru a se deplasa în interiorul Ucrainei.
Înainte de acest conflict, Ucraina număra peste 37 de milioane de locuitori în teritoriile controlate de Kiev, care nu includ prin urmare peninsula Crimeea din sud, anexată în 2014 de Rusia, şi nici zonele din est controlate de separatiştii proruşi începând din acelaşi an.
Războiul din Ucraina a generat „o catastrofă a catastrofelor”
Pe de altă parte, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a avertizat că războiul din Ucraina a generat „o catastrofă a catastrofelor” și va avea un impact global „dincolo de tot ce am văzut după al Doilea Război Mondial”.
El a afirmat că prețurile alimentelor, deja ridicate, cresc vertiginos. În aceste condiții, nu vom mai putea furniza alimente suficiente pentru 4 milioane de oameni, iar costurile anuale s-ar ridica la 770 de milioane de euro, a spus responsabilul ONU.
Agenția ONU asigura hrana a 125 de milioane de oameni din întreaga lume înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar, spune Beasley, acum a trebuit să înceapă să reducă proviziile din cauza creșterii costurilor cu combustibil și transport.