Florin Piersic și-a dedicat întreaga viață scenei și artei teatrale. Marele actor în vârstă de 88 de ani are o carieră de 66 de ani în care a susținut mii de spectacole, foarte multe filme și apariții TV.
Florin Piersic primește o pensie nedemnă pentru cariera lui
Presa din România scrie că marele actor încasează un venit de 2.000 de lei lunar din partea statului român. Informația i-a surprins pe mulți, iar fanii lui Florin Piersic au spus în mod clar că suma respectivă nu este deloc demnă după contribuția adusă teatrului și cinematografiei.
Marele actor primește 2.700 de lei de la Uniunea Teatrală din România, reprezentând o indemnizație de merit.
Amintim că marele actor a a fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu.
Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957.
La doi ani de la absolvire, a obținut primul rol principal în „Discipolul diavolului” și a urcat pe scena de la Teatrul Național Din Capitală.
Au urmat alte piese care l-au adus pe marele actor în atenția publică: „Tragedia optimistă”, „Oameni și șoareci” și „Orfeu în Infern”.
A fost distins cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler
Florin Piersic a înregistrat în 2009 un disc de autor, intitulat „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.
În anul 2011, un cinematograf din Cluj-Napoca a început să-i poarte numele.
Pentru că este o figură importantă a teatrului românesc, el a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe. Este vorba despre:
- Bacău;
- Cluj-Napoca;
- Caracal;
- Sighet;
- Suceava;
- Baia Mare;
- Oradea;
- București;
- Galați;
- Iași.
A primit Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, în 1967 „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002, Florin Piersic a fost distins cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
De-a lungul anilor, el a abordat diverse genuri, precum dramă, comedie, tragedie și figuri istorice.
Unul dintre cele mai importante roluri a fost Mărgelatu, cel care l-a consacrat în fața tuturor românilor.