Maestrul Tudor Gheorghe a vorbit în urmă cu ceva vreme despre perioada în care a fost practic interzis în România. Totul se întâmpla din cauza repertoriului său, care a deranjat se pare pe șefa cabinetului 2, Elena Ceaușescu.

Mărturisirile lui Tudor Gheorghe

Artistului nu i s-a mai permis să mai susțină spectacole. Unele piese din repertoriul său au fost considerate incomode de regimul comunist. Elena Ceaușescu a fost cea care a dat ordinul în acest caz

„Eu am fost interzis definitiv din 86 până la Revoluție. Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. al UTC. M-a pus dracu și-am recitat o poezie a lui Dinescu, «Avalanșa». Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în 86, colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, «Femeia». «Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!”, a zis artistul.

Problemele au început imediat după spectacol, după cum mărturisește maestrul. El a spus un tovarăș zelos de la Comitetul Central a înregistrat una din piese. Ulterior i-a dus caseta Elenei Ceaușescu, care ar fi fost deranjată de versurile melodiei.

„Am cântat aia: Fir-ați ale dracu oltence / Iarna, grea, muierea, rea / Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă. Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular.

Dar un binevoitor a dus înregistrarea la Tovarășa, la Cabinetul 2. Și asta a zis: Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!. El o fi zis: Lasă-l, fă, că el cântă cu Acolo este țara mea. Fir-ar ăsta al dracu, să nu-l mai văd!. Lucru care s-a și întâmplat. Nu m-au mai văzut. Versurile au înfuriat-o peste măsură”, a mai spus Tudor Gheorghe într-un interviu pentru GSP de acum câțiva ani.

Probleme și la facultate

Tudor Gheorghe și-a făcut debutul în 1969, când a avut primul recital. Copilăria, dar mai ales adolescența sa, au fost, de asemenea, dificile pentru marele artist. Tatăl, cântăreț la biserică, a fost arestat fiind fost legionar de către regimul comunist și întemnițat ca deținut politic la Aiud.

„Eu n-am avut probleme, ai să râzi. Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze.

Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e”, a mai spus Tudor Gheorghe.