Un nou Proiect de Lege vine cu acuzații de scumpiri din partea unei asociații importante. De asemenea, asociația susține că dezbaterea publică a fost mai degrabă mimată și că statul va ajunge ca prin noile reglementări să instituie o naționalizare mascată.
Asociația Producătorilor din Industria Apei (APRIA) acuză faptul că noul proiect de lege privind resursele hidrominerale lovește atât în producătorii din industrie cât și în consumatorul final.
Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociațiile și companiile din domeniu, însă președintele APRIA spune că nu au fost convocați la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20.02.2019 și a fost scos la numai șase zile distanță și republicat pe data de 04.03.2019 cu modificări.
„Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns,” a declarat președintele APRIA, George Ristea.
Potrivit noului proiect legislativ, pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabilește o redevență de 4,0 Euro/m3.
„Se constată ca nu vor mai fi diferențe între categoriile de apă, iar pentru populația României cu venituri mici va fi restricționat accesul la o apă potabilă de calitate la un preț mic,”a explicat președintele APRIA.
Georgia Ristea acuză de asemenea faptul că noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului, încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de naționalizare.
„Folosirea sursei și îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate,” a mai spus președintele APRIA.