Nicolae Ciucă a declarat că cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti care să genereze locuri de muncă în România.
Nicolae Ciucă: Rezultatele cercetării româneşti sunt apreciate la nivel mondial în domenii de top
„Cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti pentru crearea de locuri de muncă şi pentru adoptarea celor mai noi tehnologii în economie şi în societate”, a spus premierul Ciucă în cadrul participării sale la forumul „România Viitorului” organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Acesta a precizat că Guvernul face eforturi permanente pentru a promova şi susţine parteneriatul public-privat pentru inovare şi transfer tehnologic.
„Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public şi privat este un obiectiv major pentru Guvernul României cu o miză clară: transferul tehnologic. Rezultatele cercetării româneşti sunt apreciate la nivel mondial în domenii de top: aerospaţial, fizică nucleară, chimie, biologie, medicină şi multe altele.
Sunt domenii cu tradiţie de excelenţă românească. Toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârşite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală şi rezultate palpabile în creşterea calităţii vieţii românilor. (…) Avem toate ingredientele pentru succes inclusiv cea mai importantă resursă – resursa umană.
Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali şi avem datoria de a identifica toate modalităţile de a le pune în valoare inteligenţa şi entuziasmul aici acasă”, a adăugat premierul.
Va fi lansat și un program de granturi pentru cercetători
Nicolae Ciucă a precizat că Executivul pregăteşte lansarea programului „Henri Coandă” prin care vor fi acordate burse şi premii pentru elevii şi studenţii români participanţi şi premiaţi la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.
Prim-ministrul a mai spus că în săptămânile următoare va fi lansat un program de granturi pentru cercetători. Resursele financiare destinate acestei inițative provin din PNRR prin care vor beneficia 120 de cercetători.
„Avem şi programe de încurajare a cercetării la cel mai înalt nivel prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu o alocare totală de 168 de milioane de euro în săptămânile următoare lansăm cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top de la nivel global, români şi străini.
Cei 120 de beneficiari vor accesa granturi de cercetare de până la 1,4 milioane de euro pentru trei ani”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.