Elena Udrea vrea să scape cu orice preț din închisoare! Iată ce au ajuns să facă avocații ei

Deși a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a depus pe rolul instanțelor judecătorești patru contestații la executare: trei dintre ele au fost înregistrate la Înalta Curte de Justiție și Casație, iar alta a fost înregistrată la Tribunalul București.

Prin acestea, fostul ministru al Turismului cere desființarea deciziei de condamnare.

Menționăm că decizia judecătorească pe care Udrea o vrea desființată este pronunțată tot într-o cale extraordinară de atac, ceea ce înseamnă că, în prezent, Elena Udrea contestă rezultatul contestației.

O practică prin care inculpații/condamnații cu avocați buni se asigură că dosarul lor ajunge „pe mâini bune” este să depună câteva cereri cu același obiect pe rolul aceleiași instanțe judecătorești. În mod automat, cererile lor vor fi înregistrate în ordinea primirii la registratură, vor primi numere de dosare și vor fi repartizate în mod aleatoriu completelor de judecată. Odată ce inculpatul/condamnatul află pe masa cui au ajuns cererile sale, acesta alege completul pe care îl consideră favorabil, apoi își retrage celelalte cereri.

Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că unii judecători și-au creat o imagine de magistrați duri, înclinați să dea pedepse grele sau să respingă pe loc cererile inculpaților, în timp ce alți judecători sunt considerați a fi înclinați spre „drepturile omului” condamnat.

De exemplu, Elena Udrea a fost judecată în dosarul penal Gala Bute de judecătoarea Florentina Dragomir de la Înalta Curte de Justiție și Casație, despre care a scris pe pagina ei de Facebook că n-ar fi depus „jurământ de credință la intrarea în magistratură”.

De altfel, Elena Udrea a fost judecată și de Ionuț Matei, despre care a scris că e „judecătorul statului paralel” și că fusese „numit cu încălcarea gravă a legii, adică pus cu mâna și nu tras aleatoriu la sorți”.

Elena Udrea a depus trei contestații la executare la ÎCCJ

În prezent, Elena Udrea a depus din pușcărie trei contestații la executare la Înalta Curte de Justiție și Casație, cu numere de dosar aproape consecutive:

  • 1201/1/2022 – dosar cu primul termen la data de 2 august, trimis din nou la repartizare aleatorie în urma unei declarații de abținere. Noul termen: 18 octombrie 2022.
  • 1202/1/2022 – dosar cu un prim termen de judecată la data de 4 iulie, când un judecător s-a abținut, motiv pentru care noul termen de judecată este 19 octombrie 2022.
  • 1205/1/2022 – ajuns, inițial, la judecătorii Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu și Dan Andrei Enescu, magistrați care s-au abținut de la judecarea dosarului. Repartizată din nou, aleatoriu, cauza ajunge la alți magistrați, printre care judecătoarea Simona Elena Cîrnaru, care s-a abținut și ea. La a treia repartizare, dosarul ajunge la judecătoarele Francisca Maria Vasile și Leontina Șerban, care se abțin și ele. Cauza a primit un nou termen, pe 10 octombrie 2022.

Apoi, fostul ministru a depus o contestație la executare pe rolul Tribunalului București, cu numărul de dosar 17109/3/2022. Contestația sa a fost respinsă pe data de 27 iulie 2022, așa că dosarul ei a ajuns la Curtea de Apel București, unde are termen pe data de 23 septembrie 2022, potrivit Ziare.com.