Vladimir Putin și Xi Jinping nu doresc o escaladare în Ucraina

Într-o întâlnire de rang înalt la Beijing, președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit asupra necesității de a găsi o soluție politică pentru criza din Ucraina, subliniind angajamentul ambelor națiuni pentru stabilizarea situației tensionate de pe continentul european.

„Poziția Chinei în această problemă a fost întotdeauna clară”, a declarat Xi Jinping în fața presei, adăugând că „China speră că pacea și stabilitatea vor fi rapid restabilite pe continentul european și va continua să joace un rol constructiv în acest scop.”

Dialogul dintre cei doi lideri vine într-un moment critic, dat fiind că relațiile dintre Beijing și Moscova s-au intensificat în ultimii ani, culminând cu un parteneriat declarat „fără limite” chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la începutul lui 2022.

Această apropiere este văzută ca esențială în contextul sancțiunilor economice severe impuse Rusiei de către Occident.

Kremlinul a emis un comunicat în care afirmă că ambii lideri consideră „necesar” să se evite orice decizie care „contribuie la prelungirea ostilităților și la o nouă escaladare a conflictului”. Aceasta pare a fi o referire indirectă la politica adoptată de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Liderul de la Kremlin, la prima sa vizită în afara țării de la realegere

Vladimir Putin, în prima sa vizită în străinătate după realegerea sa din martie, și-a exprimat viziunea conform căreia relația cu China „nu este oportunistă și nu este îndreptată împotriva nimănui”, subliniind că ambele țări „susțin principiile dreptății și unei ordini mondiale democratice care să reflecte realitățile multipolare, în baza legii internaționale”.

Xi Jinping, care s-a întors recent dintr-un turneu în Franța, Serbia și Ungaria, continuă să mențină relații economice normale cu Rusia, profitând de importuri de energie la prețuri reduse, în ciuda tensiunilor internaționale.

Această întâlnire subliniază rolul crescând pe care Beijingul și Moscova îl joacă în stabilirea agendei globale, în timp ce relațiile lor cu Occidentul rămân tensionate.

Analistul rus independent Konstantin Kalașev a comentat că această vizită „este menită să arate că relațiile chinezo-ruse cresc cu încă un nivel” și a evidențiat „prietenia personală, vizibil sinceră dintre cei doi conducători”.