Veste uriașă despre pace! Israelul, de acord cu o încetare a focului în Gaza

fasia gaza israel armistitiu

SURSA FOTO: Dreamstime

Israelul a aprobat, în esență, un cadru al unei propuneri de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor. Acum depinde de Hamas să fie de acord cu acesta, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt al administrației americane, cu o zi înainte de reluarea discuțiilor pentru încheierea unui acord în Egipt.

Israelul, de acord cu încetarea focului pentru șase săptămâni

Mediatorii internaționali lucrează de săptămâni întregi pentru a negocia un acord cu Israelul de întrerupere a luptelor înainte de începerea lunii sfinte musulmane a Ramadanului, în jurul datei de 10 martie. Un acord ar permite, probabil, ca ajutorul să ajungă la sute de mii de palestinieni disperați din nordul Fâșiei Gaza, despre care oficialii umanitari se tem că sunt amenințați de foamete, transmite Associated Press.

Israelienii „au acceptat mai mult sau mai puțin” propunerea, care include o încetare a focului de șase săptămâni, precum și eliberarea de către Hamas a ostaticilor considerați vulnerabili, printre care se numără bolnavii, răniții, bătrânii și femeile, a declarat oficialul.

„În acest moment, mingea este în terenul Hamas și continuăm să insistăm cât de mult putem”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficiali din Israel și din partea Hamas nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un oficial egiptean de rang înalt a declarat că se așteaptă ca mediatorii Egipt și Qatar să primească un răspuns din partea Hamas în timpul discuțiilor de la Cairo, programate să înceapă duminică.

Critici internaționale privind situația din Fâșia Gaza

Criticile sunt din ce în ce mai numeroase în ceea ce privește sutele de mii de oameni care se luptă să supraviețuiască în nordul Gaza, care a dus greul conflictului.

Avioane militare americane au început primele parașutări de mii de pachete cu alimente în Gaza, iar armatele Iordaniei și Egiptului au declarat că au efectuat și ele parașutări. Grupurile de ajutorare spun că parașutările aeriene ar trebui să fie doar o ultimă soluție și îndeamnă în schimb la deschiderea altor puncte de trecere în Gaza și la eliminarea obstacolelor de la cele câteva care sunt deschise.

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a declarat că mulți dintre sutele de palestinieni uciși sau răniți în haosul din jurul unui convoi de ajutoare joi au fost loviți de focul armatei israeliene și a cerut o anchetă internațională. Acesta a declarat că responsabilitatea pentru criză revine „restricțiilor impuse de armata israeliană și obstacolelor puse de extremiști violenți în calea furnizării de ajutor umanitar„.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a ridicat la 118 numărul morților în urma violențelor de joi, după ce alte două trupuri neînsuflețite au fost recuperate sâmbătă. Acesta a precizat că numărul răniților este de 760.

Purtătorul de cuvânt pe probleme militare din Israel, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a organizat convoiul de joi, „iar afirmațiile că am atacat convoiul în mod intenționat și că am rănit oameni în mod intenționat sunt nefondate”.

Lipsa de hrană, o mare problemă în Gaza

Locuitorii din nordul Fâșiei Gaza spun că răscolesc dărâmături și gunoaie pentru a găsi ceva cu care să-și hrănească copiii, care abia mănâncă o masă pe zi. Multe familii au început să amestece hrana pentru animale și păsări cu cereale pentru a coace pâine.

Cel puțin 10 copii au murit de foame, potrivit înregistrărilor din spitalele din Gaza, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că bilanțul palestinian al morților din cauza războiului a ajuns la 30.320 de persoane. Ministerul nu face diferența între civili și combatanți în cifrele sale, dar spune că femeile și copiii reprezintă aproximativ două treimi dintre cei uciși.