Este anunțul zilei despre vaccinul celor de la Pfizer. Se poate întâmpla în curând. Toți copiii sunt vizați. Asta pentru că Agenţia Europeană pentru Medicamente a făcut un pas major în ceea ce privește utilizarea serului împotriva COVID.
Este informația zilei venită de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Instituția a început evaluarea utilizării vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer şi BioNTech la copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, informează Reuters. Această măsură a fost dezvăluită chiar de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Agenția a susținut că va revizui datele medicale legate de vaccin, cunoscut sub numele de Comirnaty. Este vorba inclusiv de rezultatele unui studiu clinic în curs care implică copii din această grupă de vârstă.
Trebuie subliniat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech a primit autorizarea pentru adolescenţii de peste 12 ani atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană. El nu este încă aprobat pentru grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 11 ani.
Cele două companii au cerut la începutul lunii octombrie Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite să autorizeze acest ser pentru copiii din grupa 5-11 ani, iar un comitet consultativ din cadrul FDA se va reuni în luna noiembrie pentru a examina acele date medicale.
Ce reacție produce vaccinul Pfizer la copii
Chiar dacă copiii sunt mai puţin susceptibili să dezvolte forme severe de COVID-19, ei pot totuşi să transmită virusul SARS-CoV-2 altor persoane. Pericolul cel mai mare îl reprezintă categoriile vulnerabile, care prezintă riscuri medicale mai mari.
Vaccinul Pfizer-BioNTech a demonstrat că induce o reacţie imunitară puternică în rândul copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani, în cadrul unui studiu realizat pe 2.268 de participanţi Această informație a fost dezvăluită de reprezentanţii celor două companii în data de 20 septembrie. În varianta cea mai optimistă, copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani ar putea fi eligibili pentru vaccin până la sfârşitul lunii octombrie, a declarat, în aceeași dată, fostul comisar FDA Scott Gottlieb, care face parte din consiliul Pfizer.
Pe de altă parte, România se confruntă chiar acum cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor. Un procent de 92% dintre decesele asociate cu COVID-19 au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.