Recentele majorări ale dobânzilor de către Banca Centrală Europeană ar trebui să se transmită pe deplin către economiști și să se reflecte în rate mai mari ale depozitelor, a declarat joi vicepreședintele BCE, Luis de Guindos.
Politica monetară trebuie să fie reflectată în activele și pasivele unei bănci
„O transmisie completă (a politicii monetare) necesită remunerarea economiilor”, a declarat Luis De Guindos la un eveniment financiar organizat în orașul Santander din nordul Spaniei.
„Este foarte important ca politica monetară să fie reflectată în toate activele și pasivele unei bănci”, a mai spus vicepreședintele BCE, Luis de Guindo.
De asemenea, Luis De Guindos nu a comentat în mod specific situația din Spania, unde băncile oferă cele mai mici rate ale depozitelor pentru gospodării dintre economiile mari din zona euro.
Băncile din Spania au oferit în medie un randament al depozitelor pe un an de 1,33% în aprilie, față de 2,27% în întreaga zonă euro.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda sa cheie cu încă un sfert de punct procentual, ceea ce a dus la creșterea costului creditelor ipotecare variabile, care reprezintă marea majoritate a contractelor din Spania.
Cu toate acestea, băncile spaniole au respins marți un apel al guvernului de a începe să plătească rate mai mari la depozite.
Creditorii neagă lipsa de concurență din sectorul bancar spaniol
Creditorii susțin că o rată mai mică la depozite este parțial rezultatul excesului de lichiditate din sector și neagă afirmațiile privind lipsa de concurență în sectorul bancar spaniol, relativ concentrat.
Agenția de rating DBRS a declarat luna aceasta că băncile spaniole vor fi presate să majoreze ratele la depozite în trimestrele următoare, deoarece lichiditatea se va deteriora după ce majoritatea creditorilor și-au rambursat liniile de finanțare ieftine restante, cunoscute sub numele de TLTRO, în luna iunie.
Cele șase bănci listate la Madrid care și-au asumat peste 265 de miliarde de euro în cadrul TLTRO-III plănuiesc acum să ramburseze sau să lase să expire aproximativ 42 de miliarde de euro la următorul ghișeu al băncii centrale, la 28 iunie, au declarat pentru Reuters surse care au cunoștință de cauză.
Astfel, cele șase bănci ar rămâne cu aproximativ 40 de miliarde de euro din aceste linii de finanțare la BCE, trasmite Reuters.