Veste uriașă pentru deținătorii de centrale de apartament! Guvernul pregătește pentru data de 1 noiembrie două acte normative prin care să ajute consumatorii casnici să facă față exploziei facturilor.
Pe de o parte, se pregătește subvenționarea facturilor de gaze naturale, iar pe de alta Guvernul nu exclude plafonarea prețului.
Veste uriașă pentru deținătorii de centrale de apartament! Guvernul le sare în ajutor
Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că Guvernul ia în calcul plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică.
Mai exact, se are în vedere un ajutor pe fiecare clasă de consum în funcţie de datele furnizate şi de numărul întreprinderilor mici şi mijlocii.
”Suntem hotărați ca începând cu data de 1 noiembrie să avem două legi care intră în vigoare, una pentru consumatorul casnic și una pentru întreprinderile mici și mijlocii. După cum știți marii consumatori de energie au o schemă de ajutor.
Vorbim de Ordonanță de Urgență pentru că este urgență să protejăm atât românii cât și întreprinderile mici și mijlocii în această iarnă.
Ea ajunge ulterior în Parlament, putem discuta pe baza ei și dacă e cazul și sunt idei bune eu sunt foarte receptiv şi o putem ajusta din mers”, a spus ministrul Energiei, potrivit antena3.ro.
Este și nu este de acord cu plafonarea prețului
Întrebat dacă este de acord cu plafonarea preţurilor, având în vedere precizările social democraților şi ale premierului Florin Cîţu, Virgil Popescu a spus că plafonarea prețului înseamnă un semnal în piață că nu se mai doresc investiții.
”După mine, dacă vorbim strict de plafonarea preţurilor înseamnă o descurajare a investitorilor de a investi în România şi de a produce energie electrică cât şi a extrage gaze naturale știind că nu poate să vândă la preţul pieței.
Personal nu sunt pentru plafonarea preţurilor. Nu mi se pare normal ca cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de o plafonare.
Desigur, dacă vorbim de explozii de preţuri atunci putem gândi altfel. Haideți să vedem cum evoluează piaţa, eu sunt deschis, în general, la orice tip de discuție şi să alegem cea mai bună variantă pentru români”, a mai spus ministrul Energiei, conform sursei citate.
Stocuri suficiente
Referitor la scenariul în care am putea rămâne fără gaze şi fără lumină din cauza stocurilor mici, ministrul Energiei a precizat că infirmă categoric aşa ceva.
”Nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona energie că nu există stocuri în condițiile în care în România astăzi avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă. Nu vorbim de diferenţe.
Când am avut capacitate maximă am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ după iarnă. Iar depozitarea presupune nişte costuri de introducere şi extragere.
Trebuie să fii foarte atent când faci nivelul de stocaj, aşa fel încât să nu rămâi cu foarte mult gaz în urma perioadei de iarnă care este mai scump decât gazul care va fi pe perioada de vară”, a mai precizat ministrul Energiei Virgil Popescu.
Subvenționarea facturilor
După subvenționarea facturilor la energia electrică, Guvernul pregătește o OUG pentru subvenționarea facturilor la gaze naturale. De subvenția vor beneficia peste 2.400.000 de români, iar consumul maxim ce va fi subvenționat va fi de 1.200 de mc/an.
Virgil Popescu a anunțat cine va primi și cât va fi subvenția de la stat pentru electricitate: Doar cei care consumă sub 200 de KW/lună se încadrează.
”Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de mc/an. Consumul pe perioada de iarnă este foarte mare, 70%. Între 100 și 300 de mc vorbim despre o garsonieră, între 300-600 vorbim de un apartament cu 2 camere, între 600-900 mc vorbim despre un apartament cu 3 camere, între 900-1100 mc vorbim despre un apartament cu 4 camere până în 100 de mp, iar între 1.100-1.200 de mc vorbim despre locuințe inclusiv case individuale până în 120 de mp.
Toate aceste locuințe vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Se aplică la final pe factură, 25% cu tot cu TVA. În total, peste 2.3000.000 de români vor beneficia de această subvenție.”, a spus Virgil Popescu.
Sursă foto: Dreamstime.