Instituţia europeană condusă de Laura Codruţa Kovesi este cu un pas mai aproape de a-şi începe activitatea. Miercuri, 11 noiembrie, Colegiul Parchetului European i-a numit pe Danilo Ceccarelli (Italia) şi Andrés Ritter (Germania) în funcţia de procurori-şefi adjuncţi.

Ceccarelli şi Ritter au fost propuşi chiar de către Kovesi din rândul celor 22 de procurori europeni, care, împreună cu procurorul-șef, formează Colegiul Parchetului European. Procurorul-şef poate delega fiecărui adjunct anumite sarcini şi responsabilităţi. Ei îl pot reprezenta pe procurorul-şef în absenţa acestuia şi sunt numiţi pentru un mandat de trei ani.

Istoricul celor doi procurori-şefi adjuncţi

Italianul Danilo Ceccarelli, în vârstă de 53 de ani, a activat ca procuror specializat în infracţiuni financiare, fraudă fiscală, corupţie, crimă organizată şi spălare de bani. Între 2013 și 2018 a fost procuror internaţional în cadrul unui misiuni UE în Kosovo. Între 2018 și 2020 a fost procuror în Milano, într-un departament specializat în infracţiuni financiare şi corupţie, notează g4media.ro.

Germanul Andrés Ritte, în vârstă de 56 de ani, a intrat în procuratura din Germania în 1995 şi a ocupat diferite poziţii înainte de a deveni adjunct al procurorului general din Mecklenburg-Vorpommern în 2008. Între 2013 și 2020 a fost procuror-şef în cadrul Parchetului specializat în crimitalitate economică şi cybercrime din Rostok.

Parchetul European nu este încă operaţional

Pentru ca instituţia Parchetului European să-şi poată începe propriu-zis activitatea, mai este nevoie ca cele 22 de state membre să propună viitori procurorii europeni delegaţi care vor lucra în ţările respective. În urma propunerilor, procurorii vor fi numiţi de acelaşi Colegiu al Parchetului European.

Se pare că, în prezent, doar trei state şi-au desemnat procurorii europeni delegaţi. Este vorba despre Germania, Slovacia şi Olanda. Din păcate, România se numără printre ţările care nici măcar nu au început procesul de desemnare.

Guvernul României a aprobat abia pe 23 octombrie un proiect de lege pentru instituirea cadrului de colaborare cu Parchetul European în ceea ce priveşte structurile de suport în cazul celor 15 procurori delegaţi care vor activa în instituţia europeană.