Veşti bune pentru întreaga Românie! Raed Arafat a anunţat totul, chiar astăzi.

Scad cazurile de COVID-19 în România! Care rămân totuşi zonele cu probleme

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 12 noiembrie, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a vorbit despre scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus în România, precum şi a deceselor.

Totuşi, Arafat atrage atenţia că această scădere a cazurilor noi raportate zilnic nu se traduce şi într-o diminuare la fel de evidentă a numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă.

“În ţară, avem 6 paturi libere la ATI şi in Bucureşti două. 249 de copii sunt internaţi în secţiile COVID. Este o tendinţă clară de descreştere a cazurilor pozitivate în ultima săptămână. La secţiile de Terapie Intensivă, descreşterea nu este atât de evidentă.

ATI în continuare va avea impactul mai prelungit şi o perioadă de latenţă de 2-3 săptămâni până vom vedea şi acolo o descreştere semnificativă. La nivelul deceselor, vedem în continuare un număr semnificativ, deşi în scădere, dar cu cât avem mai mulţi pacienţi la ATI şi decesele vor fi semnificative.

În acest moment, situaţia este mai bună decât era săptămâna trecută”, a declarat, vineri, Raed Arafat, în conferinţa de presă susţinută la sediul CNCCI (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției) de la Ciolpani.

Valul 5 ne poate lovi serios, în continuare! Vom avea “pandemia nevaccinaţilor”

Pe de altă parte, referindu-se la perioada viitoare, Raed Arafat a atras atenţia că un val 5 al pandemiei este oricând posibil în România, având în vedere rata scăzută de vaccinare. Iar impactul ar putea fi unul major, susţine şeful DSU.

“La acest moment, pandemia începe să se transforme în pandemia nevaccinaţilor.

Un val 5 este posibil, cu cât avem rata de vaccinare mai mică, impactul valului 5 ar putea fi unul major”, a mai declarat, vineri, Raed Arafat.

Varianta Delta rămâne dominantă în România

Tot cu această ocazie, prof.dr. Florentina Furtunescu, reprezentant al INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică), a explicat că varianta Delta rămâne dominantă şi în România.

“Varianta Delta rămâne dominantă. Din 6.000 de tulpini secvenţionate în ultima perioadă, 70,5% au fost cu această variantă Delta. Iar în ultima săptămână, toate tulpinile secvenţionate au fost Delta. (…)

Din totalul persoanelor vaccinate, 140.470 au avut apoi test pozitiv, adică 2,2%, la 157 de la ultima doză. Este justificată doza de rapel”, a precizat aceasta.