Este informaţia momentului de la Bruxelles, dată chiar de europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL.

Până la 26 martie anul viitor, România ar putea intra complet în Spaţiul Schengen

România ar putea intra în Spaţiul Schengen, însă în etape, spune politicianul. Ţara noastră ar putea intra în spaţiul european de liberă circulaţie mai întâi cu pe zona de trecere terestră și feroviară, iar apoi, până la 26 martie 2023, şi cu aeroporturile. Rareş Bogdan a evitat totuşi să înainteze o dată precisă, afirmând că lucrurile încă se negociază.

„Există șanse mari ca România să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede. Dar nu vreau să înaintez o dată.

Consiliul JAI de pe 8 decembrie, de la Praga, va fi hotărâtor, sigur că în cadrul acestui consiliu, din păcate România nu va avea drept de vot, deși va participa.

Vor vota doar țările din spațiul Schengen, adică cele din UE care fac parte deja parte din spațiul Schengen, și cele 4 țări, inclusiv Elveția care sunt membre Schengen, dar nu sunt membre UE, și sigur că pe noi ne intersează foarte mult ca delegația care a venit în misiune suplimentară pentru a vedea implementarea a tot ceea ce înseamnă IT Schengen în România, a tot ceea ce înseamnă regulamente tehnice pe granițele României, să vină cu un raport pozitiv, care să poată fi un argument în plus pentru guverne”, a explicat Rareş Bogdan, într-un interviu acordat Digi24.

Rareş Bogdan, despre europarlamentarii străini: Ar fi meritat să le vedeți fețele în momentul când am vorbit de pericolul euroscepticismului în România

Europarlamentarul PNL a povestit şi cum au reacţionat colegii săi din Parlamentul European atunci când li s-a vorbit despre pericolul creşterii euroscepticismului în România.

Rareş Bogdan a mai punctat că ţara noastră a avut o reacţie extraordinară în ceea ce priveşte refugiaţii din Ucraina, un motiv în plus pentru care porţile Spaţiului Schengen ar trebui să ni se deschidă.

„Au fost extrem de atenți ieri în grup (colegii europarlentari – n.red.). Ar fi meritat să le vedeți fețele în momentul când eu, Siegfried Mureșan și Vlad Nistor am luat cuvântul pe acest subiect, când alaltăieri Vasile Blaga și Daniel Buda au luat cuvântul în comisia LIBE.

Ar fi meritat să le vedeți fețele în momentul când am vorbit de pericolul euroscepticismului și a unor partide care astăzi nu-și au locul pe scena politică românească, decât marginal, și pericolele la care se expune însăși construcția europeană în această chestiune. Cred că fața lor și modul în care au pus întrebări ulterior a fost extrem de determinat pentru modul în care privesc România.

De asemenea, este extrem de interesant să înțelegem că astăzi, România, prin modul în care s-a comportat pe problema Ucrainei a dovedit încă o dată că merită să facă parte din familia europeană, și că nu există nicio diferență de reacție a autorităților sau a simplului cetățean european cu privire la astfel de momente.

Să nu uităm că au trecut două milioane de refugiați prin România, 150.000 au rămas pe teritoriul României, iar reacția noastră a fost extraordinară. Doamna Ylva Johansson, comisar, care a fost critică la adresa României de-a lungul timpului, după cele două vizite pe care le-a făcut la Siret și la Ișalnița, după modul în care a văzut reacția României în diverse momente, și pe coridoarele umanitare, sau la atenția cu care am tratat refugiații, și-a schimbat poziția și este astăzi unul dintre avocații României în ceea ce înseamnă spațiul Schengen. Este comisarul pe Afaceri Interne”, a adăugat Rareş Bogdan.