Claudiu Năsui spune că Pilonul II de pensii ar putea fi naționalizat: „Vor să ia acei 3.75% pe care îi cotizați lunar”
După ce ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a spus recent că „din cauza eficienței slabe de la lună la lună ne dispar bani din Pilonul II şi din ceea ce am acumulat până acum” și că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi singura instituție care ar putea găsi o soluție eficientă în acest caz, Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, a făcut o serie de precizări neașteptate despre ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii. Potrivit spuselor sale, guvernanții actuali ar incerca să naționalizeze Pilonul II de pensii, „să ia acei 3.75% pe care îi cotizați lunar.”
„În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul Poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.
Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL”, a scris, recent, Claudiu Năsui pe contul său de Facebook.
Randamentele de la Pilonul II de pensii vor scădea din cauza creșterii dobânzilor
Fostul ministrul al Economiei a explicat că, de această dată, guvernanții români încearcă „să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.”
„Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.
Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.
Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%.
Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri. Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia”, a completat Claudiu Năsui.
PNL susține majorarea alocărilor, conform calendarului
Cu toate acestea, șeful grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, a explicat că liberalii susțin majorarea alocărilor, conform calendarului.
„Nu s-a modificat nimic în poziția noastră ca partid. Faptul că suntem în coaliție nu cred că a modificat cu ceva din pozițiile fiecărui partid pe tema aceasta. Referitor la declarațiile domnului Budăi, în mod evident că abordarea PSD este aceeași din totdeauna: că Pilonul 1 este cel mai important pilon de susținere a sistemului de pensii”, a declarat Gabriel Andronache.
Acesta a mărturisit că nu are informații dacă Guvernul de la București ar pregăti o Ordonanță de Urgență pe tema aceasta.
„Nici de la secretarul de stat și nici de la secretarul de stat pe relația cu parlamentul. Eu am participat în Coaliție la discuții, înainte de vacanța parlamentară, și nu am asistat la nicio discuție pe tema asta”, a explicat el, la Europa Liberă.
„Dacă discutăm de banii acumulați pentru pensiile private obligatorii de către cei aproape 7.8 milioane de participanți care sunt gestionați de cele 7 fonduri, atunci ar trebui să nu avem îngrijorări. Pentru că avem o instituție numită de Parlament care are ca şi atribuție supravegherea acestor fonduri, inclusiv modalitățile în care aceştia îşi constituie garanții şi cum îşi investesc fondurile pe care le încasează lună de lună.
Pentru că discutăm de sume care se deduc din Pilonul 1 de pensii, practic în fiecare lună veniturile se diminuează cu aceste sume. Mă uitam pe statistici şi la nivelul lunii mai pe sumele transferate pe cele 7 fonduri sunt 891,411,369 de lei, care reprezintă sume importante şi de acea ele trebuie gestionate corect.
În ceea ce privește Pilonul 2, în prezent el funcționează în mod activ pe partea de acumulări şi mai puţin pe partea de livrări de beneficii. Iar în ceea ce privește modalitatea de plată, în situaţia în care persoanele care îndeplinesc condiţia de vârstă standard vor solicita restituirea sumelor suntem în urmă în ceea ce privește emiterea şi aprobarea legii privind modalitatea de plată a unităților. (…)
Nu este vorba despre un furt, ci despre rentabilitatea plasamentelor”, a precizat Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, într-o emisiuni de pe Antena 3.