Vestea anului despre pensii. Este o premieră pentru 8 milioane de români. BCR Pensii a raportat prima investiție de tip private equity. BCR Pensii administrează fondul BCR, ale cărui active însumau 6,082 miliarde de lei la finele lunii februarie.
Vești importante pentru aproape 8 milioane de români care cotizează la pilonul II de pensii. BCR Pensii a raportat prima investiție de tip private equity. Este vorba de o premieră la nivelul Pilonului 2. Potrivit profit.ro, fondul de pensii private obligatorii BCR a înregistrat un plasament de 4,3 milioane de lei la categoria de active private equity. Este o premieră la nivelul Pilonului 2 de la momentul în care a fost lansat, în luna mai 2008.
Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii, a arătat că este vorba de investiții în două fonduri de tip private equity, CEECAT Capital II și Black Peak Capital. La acestea, BCR pensii este prezent alături de instituții financiare multilaterale, precum EIF, BERD sau IFC (divizia de investiții a Băncii Mondiale – n.r.).
Anunțul BCR Pensii: Investițiile vor continua
„Investițiile în cele două fonduri vor continua”, a punctat Radu Crăciun, conform sursei citate.
În urmă cu aproape un an, în iunie 2021, BlackPeak Capital a încheiat prima rundă de capitalizare, cu 68,5 milioane de euro, a fondului său de investiții BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. Ținta finală este de 120 de milioane de euro. În primăvara anului trecut, CEECAT Capital Fund II a strâns 120 de milioane de euro pentru investiții în companii mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est și Turcia, într-o primă rundă de finanțare care a avut ca investitori instituții precum BERD, Fondul European de Investiții (EIF), dar și fonduri de pensii.
Se va lua în calcul creșterea plasamentelor de tip private equity în următorii ani?
Sursa menționată a arătat că fondul vrea să investească în IMM-uri din România, Bulgaria, Slovenia, Croația și Serbia.
Radu Crăciun a explicat și dacă BCR Pensii va lua în calcul creșterea plasamentelor de tip private equity în următorii 3 ani. Potrivit acestuia, se așteaptă noua formă a normei care reglementează investițiile fondurilor de pensii. Aceasta se află pe masa de lucru a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În ceea ce privește fondul BCR, acesta avea la sfârșitul lunii februarie, plasamente în valoare de 66,69 milioane de lei în categoria de active „Fonduri de mărfuri și metale prețioase”. Cifra era în scădere cu 26% față de sfârșitul lunii ianuarie.
„Prețurile ridicate la care s-a tranzacționat aurul a fost pentru noi o oportunitate foarte bună de a vinde o parte din expunerile la acest metal prețios, pentru a bloca astfel un profit de natură a compensa evoluțiile slabe de pe burse. Rămânem în continuare adepți ai diversificării deținerilor noastre”, a mai spus șeful administratorului, conform sursei menționate.
BCR Pensii administrează fondul BCR, ale cărui active însumau 6,082 miliarde de lei la finele lunii februarie, de la 6,112 miliarde de lei la 31 ianuarie 2022.