Fondurile de pensii Pilon II sunt în prezent acționari indirecți ai Hidroelectrica, deținând 30% dintre acțiunile pe care acestea le au la Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% al companiei de stat.
Pe data de 26 mai, în Monitorul Oficial a fost publicată o nouă potrivit căreia dacă fondurile P2 depăşesc gradul de risc asumat prin prospect în cazul investiţiei la o companie de stat se pot reîncadra în maximum 180 de zile.
Decizii importante pe piaţa pensiilor private: Pilonul II va deveni acționar direct la Hidroelectrica
Opt milioane de salariaţi, care contribuie lunar cu 3,75% din venitul brut pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, urmează să devină al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica, după Ministerul Energiei, în contextul unei modificări legislative care dublează expunerea pe care Pilonul II o poate lua la compania de stat, scrie Mediafax.
Acest lucru se va întâmpla deoarece legislația a fost modificată recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât fondurile P2 pot investi într-o companie de stat până la 10% din valoarea activelor acestora, faţă de 5% cât era până în prezent.
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, printre care NN Pensii, AZT Viitorul Tău, BCR Pensii, vor deveni astfel acţionari direcţi ai Hidroelectrica. Până acum, acestea aveau deţinere indirectă la cel mai mare producător de energie electrică din România prin prisma investiţiei de aproximativ 30% din Fondul Proprietatea. Fondul – acţionar vânzător în IPO – deține 20% din Hidroelectrica.
Potrivit datelor care iau în considerare și activele de 101 mld. lei, Pilonul II poate investi acum până la 90% din IPO-ul Hidroelectrica (adică 10,1 mld. lei), faţă de 40% înainte de modificare, şi pot ajunge la 18% din capitalul social, faţă de 8%.
Hidroelectrica vrea să atragă cumpărători
Cel mai mare producător de energie regenerabilă din România se gândeşte să ofere un randament cuprins între 20% şi 12% pentru a atrage cumpărători, au adăugat sursele citate de Bloomberg.
Hidroelectrica este aşteptată să demareze oferta publică iniţială la Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB) în luna iunie, iar acţiunile vor fi vândute de Fondul Proprietatea SA, singurul acţionar minoritar la producătorul de electricitate. Fondul, gestionat de Franklin Templeton, intenţionează să vândă până la 20% din acţiunile Hidroelectrica, adică aproape întreaga sa participaţie la o companie evaluată în prezent la 12 miliarde de dolari.
Chiar dacă Hidroelectrica nu va primi niciun ban de pe urma IPO-ului, o listare cu succes i-ar creşte vizibilitatea şi i-ar da acces la o gamă mai largă de investitori.
Finalizarea cu succes a ofertei publice iniţiale ar fi o veste bună atât pentru Hidroelectrica cât şi pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care ar putea obţine astfel un upgrade la statutul de piaţă emergentă din partea MSCI, şi, de asemenea, ar permite Guvernului de la Bucureşti să atingă unul dintre indicatorii incluşi în PNRR, prin care s-a angajat să vândă un pachet minoritar de acţiuni la Hidroelectrica pentru a putea debloca finanţarea de la UE în valoare de 29 de miliarde de euro.