Vestea anului despre Pfizer! E finalul pandemiei. Toți așteptau asta

Sursă: Dreamstime

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a venit cu vești bune cu privire la tratamentele pentru coronavirus. EMA a anunțat, în cursul zilei de vineri, că a aprobat folosirea în caz de urgență a tabletei împotriva coronavirusului a Merck. Mai mult decât atât, EMA a anunțat că analizează folosirea unei pastile asemănătoare produse și de Pfizer.

Anunțul momentului despre Pfizer! Ce se întâmplă cu pastila anti-COVID? Este cea mai bună veste

În cursul zilei de vineri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a aprobat folosirea în caz de urgență a tabletei anti-coronavirus de la Merck pe teritoriul Uniunii Europene. Amintim că medicamentul nu este momentan autorizate în Uniunea Europeană dar poate fi folosit în tratarea adulților bolnavi de coronavirus care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut în dezvoltarea unei forme grave a bolii, anunță Agenția Europeană a Medicamentului prin intermediul unui comunicat de presă.

EMA mai spune că acest tratament se administrează timp de cinci zile, bolnavul primid câte două tablete pe zi. De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului mai spune că acest tratament va fi distribuit prin MDS, filiala Merck în Europa.

Este analizată folosirea pastilei produse de Pfizer

Agenția Europeană a Medicamentului mai spune că examinează folosirea unei pastile produse de Pfizer. Dacă va fi aprobată, pastila va fi folosită tot în caz de urgență.

”EMA începe această examinare pentru a ajuta autorităţile naţionale care pot decide utilizarea precoce a acesteia împotriva covid-19, de exemplu în situaţii de urgenţă”, a anunţat în comunicat autoritatea de reglementare.

Ce efecte are pastila de la Pfizer

Pastilele antivirale experimentale de la Pfizer, dezvoltate pentru a inhiba replicarea SARS-CoV-2 și a preveni forme severe ale bolii, au demonstrat o eficacitate extraordinară în primele etape ale unui studiu clinic de fază 2/3, informează Newatlas. Antiviralul Pfizer s-a dovedit și fără efecte adverse grave.

Rezultatele studiului, aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review, dezvăluie că noul tratament oral reduce spitalizarea sau decesul în cazul pacienților cu risc ridicat și cu 89%, în comparație cu placebo.

De la vaccinuri până la anticorpi monoclonali, o gamă incredibilă de tratamente au fost dezvoltate de la apariția noului coronavirus. Dar poate cea mai mare verigă lipsă din arsenalul de terapii a fost tocmai o simplă pastilă care poate fi luată acasă, în primele etape ale bolii, ajutând la prevenirea COVID-19 sever, scrie New Atlas.

Primul antiviral a fost anunțat de Merck. Pastila reduce riscul de spitalizare și deces

Primul candidat antiviral oral a fost anunțat după ce compania farmaceutică Merck a dezvăluit că medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces în cazul infectării cu Covid și cu 50%. Molnupiravir se afla în dezvoltare ca un antiviral gripal înainte de pandemie, în 2020, dar studiile anterioare au sugerat că era eficient și împotriva virusului SARS și MERS, așa că a fost reutilizat rapid ca antiviral COVID-19.

Antiviralul de la Pfizer este puțin diferit

Noul antiviral de la Pfizer este puțin diferit. Este primul medicament conceput special pentru a viza SARS-CoV-2, care va avansa rapid în studiile clinice pe oameni. Denumit inițial PF-07321332 (acum denumit oficial PAXLOVID), medicamentul a apărut în urma cercetărilor asupra unui antiviral care vizează virusul SARS, apărut în urmă cu 20 de ani. La începutul lui 2020, Pfizer și-a ajustat rapid molecula antivirală SARS experimentală pentru a se concentra în special pe SARS-CoV-2, iar acum primele date intermediare din studiile clinice la scară largă indică o eficacitate promițătoare.