„Creșterea diferențiată a valorii punctului de pensie ar înseamna renunțarea la principiul contributivității”

Lucian Croitoru a explicat, vineri, că principiul contributivității utilizat în calculul pensiei în sistemul public din România înseamnă utilizarea unei valori a punctului de pensie egală pentru toți pensionarii, iar creșterea diferențiată a valorii punctului de pensie înseamnă renunțarea la principiul contributivității.

Din punctul lui de vedere, majorarea valorii punctului de pensie ar trebui ghidată pe principiul sustenabilității.

„Cum să spui că nu ești de acord cu principiul contributivității fără să spui literalmente acest lucru? Cred că ar trebui spus clar că principiul contributivității utilizat în calculul pensiei în sistemul public din România înseamnă utilizarea unei valori a punctului de pensie egală pentru toți pensionarii.

Creșterea diferențiată a valorii punctului de pensie ar înseamnă, de fapt, renunțarea la principiul contributivității. Când se vorbește despre utilizarea unor valori diferite pentru punctul de pensie în funcție de mărimea pensiilor se vorbește de fapt, pe ocolite, despre renunțarea la principiul contributivității.

Cu cât ar trebui crescută valoarea punctului de pensie este o altă discuție, și ar trebui ghidată de principiul sustenabilității, astfel ca ce se decide să poată fi plătit pe un orizont infinit fără a deteriora echilibrele. Ajutoarele/asitența pentru categoriile defavorizate sunt o problemă distinctă de principiul contributivității. Această categorie include pensionari, dar și alte categorii sociale. Este greu de identificat principii care să ghideze această asistență. Exact din acest motiv, lucrurile nu trebuie amestecate, căci ar face ca și acele activități care pot și/sau sunt ghidate de principii (cum este/ar trebui să fie sistemul public de pensii) să fie lăsate unor decizii discreționare”, a scris, vineri, Lucian Croitoru pe contul său de Facebook.

Marcel Ciolacu nu vrea să mărească pentru toată lumea punctul de pensie cu 15%

Postarea lui vine la o zi distanță după ce președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că nu este de acord ca toți pensionarii să beneficieze de majorarea de 15% a punctului de pensie, explicând că trebuie să fie oprite anumite sume pentru categoriile defavorizate „pentru că așa e creștinește” și „așa se face în orice economie”.

„Haideți să lămurim foarte clar. Împreună cu ministrul de Finanțe și cu prim-ministrul, și aseară am avut o discuție cu domnul premier, cum este și normal, destul de lungă, pe construcția bugetului pe anul viitor.

Avem o anvelopă pentru o mărire cu 15%. Eu nu pot fi de acord să se mărească la toată lumea cu 15% (punctul de pensie). Se va mări categoric la toată lumea la fel cu același punct de pensie, nu știu dacă va fi 6%, dacă va fi 12%, dar este cert că trebuie să oprim anumite sume pentru categoriile defavorizate pentru că așa e nu numai creștinește, așa se face în orice economie, asta așteaptă oamenii de la o intervenție a statului.

Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, împreună cu premierul și cu domnul Kelemen Hunor, vom veni și vom anunța cu exactitate cum se va face. Sunt scenarii de lucru. Mă bucur că și PNL are scenarii de lucru. Și noi avem scenariile noastre de lucru. Ne așezăm la masă și vom lua decizia”, a explicat, joi, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Drobeta Turnu Severin.