România nu renunță până nu devine stat membru al Spațiului Schengen! Discuțiile dintre Guvernul de la București și Guvernul de la Viena ar putea reîncepe în curând, în ciuda boicotului asupra produselor austriece pe care îl susțin majoritatea românilor.
România și Austria ar putea reîncepe negocierile privind intrarea în Spațiul Schengen în ianuarie 2023
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București, Titus Corlăţean, a anunţat marţi, 13 decembrie 2022, că instituția pe care o conduce ar putea efectua o vizită oficială la Viena în ianuarie 2023 pentru a discuta cu Guvernul Austriei despre aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Am avut astăzi la Paris o întâlnire politică absolut necesară și o alta utilă… Am participat în aceste zile la reuniunile Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și respectiv a comisiilor juridică și politică ale Adunării. Am profitat de context pentru a discuta mai întâi cu președintele delegației Austriei la APCE, Reinhold Lopatka, care la Viena este și președintele Comisiei Afaceri Europene și respectiv vicepreședintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul austriac. Este din Partidul Popular, de dreapta, coleg de partid cu deja faimoșii cancelar și ministru de Interne, cei care au blocat aderarea României la Spațiul Schengen”, a scris, marți, Titus Corlăţean pe contul lui de Facebook.
Întrucât Titus Corlățean și Reinhold Lopatka se cunosc de ani de zile, discuția lor „a fost foarte deschisă, directă, onestă”, în cadrul căreia oficialul român i-a transmis demnitarului austriac „ceea ce era util să audă”.
„Am discutat și despre cele cinci exigențe pe care guvernul de dreapta de la Viena le-a prezentat acum pe tema limitării imigrației ilegale. Evident că nici una nu are legătură cu România..”, a zis preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București.
Austria s-a folosit de România pentru a pune presiune pe Comisia Europeană
Potrivit spuselor sale, guvernul de dreapta din Austria s-a folosit de țara noastră pentru a pune presiune pe Comisia Europeană (UE).
„Știți deja ce gândesc eu despre acest fel imoral de a face politică… Discuția cu R. Lopatka a fost însă sinceră și corectă. Ne-am pus de acord să lucrăm împreună în perioada următoare pentru a întreprinde o vizită oficială la Viena, posibil în ianuarie, împreună cu Comisia de Politică Externă a Senatului, pe care o conduc și pentru a face ceea ce trebuie făcut acolo, respectiv pentru a ajuta la rezolvarea obiectivului urmărit de România. Așa cum am învățat eu că trebuie făcut…”, a adăugat Titus Corlăţean.
Separat, acesta a discutat și cu președintele Delegației Ungariei la APCE, Zsolt Nemeth, care la Budapesta este președinte al Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, iar la Strasbourg și la Paris este Președintele Comisiei de Afaceri Politice a APCE. Discuția lor „a fost scurtă și la obiect”.
„Susținere ungară politică și publică clară pentru aderarea României la Spațiul Schengen. S-ar putea să lucrăm unele chestiuni și direct pe relația cu… fostul Imperiu… Vechi cunoștințe… Suntem amici pe cele pe care putem fi amici, ne luptăm în celelalte (româno- maghiare), pe care le cunoașteți. Nu am rămas dator niciodată..
P.S. Aștept cu mare interes ca decidenții din Executivul român, care gestionează dosarul Schengen, să ne facă o vizită la Parlament, așa cum scrie la lege. Le va fi util, sunt convins”, a dezvăluit Titus Corlăţean.