Comisia Europeană a aprobat joi, 21 octombrie, decizia cu privire la autorizarea plății primei tranșe a sprijinului nerambursabil și a primei tranșe a sprijinului sub formă de împrumut pentru România, potrivit Ministerului Investițiilor
Se va revitaliza economia
Ca urmare a acestei decizii, România urmează să primească 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele de finanțare deja primite de țara noastră.
„Este un moment prin care se confirmă efortul consolidat la nivel guvernamental, care s-a concretizat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de România pentru ultimul trimestru al anului trecut și transpuse în reforme de interes major pentru țara noastră. Realist vorbind, este doar începutul unui lung drum pe care îl avem în fața, dar care, dacă vom duce la bun sfârșit aspectele cheie din Plan, va însemna impulsionarea economiei și generarea unui efect multiplicator solid pentru investițiile în autostrăzi, infrastructura feroviară, școli, infrastructura spitalicească și tot ceea ce înseamnă consolidarea economiei românești”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Ce sumă va primi România
Valoarea exactă a primei tranșe aprobate este de 2.037.146.414 euro.
„În conformitate cu Acordul de finanțare încheiat între Comisie și România, suma de 264.829.034 euro se utilizează pentru lichidarea prefinanțării contribuției financiare, iar suma de 1.772.317.380 euro se acordă României prin plătirea acestei sume în contul bancar indicat în Acordul de finanțare. De asemenea, decizia prevede aprobarea primei tranșe a sprijinului sub formă de împrumut, în valoare de 907.669.494 euro.
Suma de 117.997 034 euro se utilizează pentru lichidarea prefinanțării împrumutului, iar suma de 789.672.460 euro se acordă României prin plătirea acestei sume în contul bancar indicat în Acordul de împrumut. Astfel, efectuarea plății pentru prima cerere de plată a celor aproximativ 3 miliarde de euro din care 2,03 miliarde euro, va avea loc în următoarele zile, reprezentând sprijin financiar nerambursabil și 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut vor susține investițiile și reformele asumate de România”, au explicat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea valoarea totală de 3,2 miliarde euro. Aceasta vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I și trimestrului II din anul 2022.
România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022, precizează Ministerul Investițiilor.