Un nou proiect de lege depus la Parlament ar putea extinde cu încă trei ani termenul până la care cei care vor să-și cumpere ani de vechime pentru pensie vor putea să încheie contracte de asigurare.

Românii ar putea avea mai mult timp pentru a-și putea cumpăra vechime în muncă

În prezent, statul român permite românilor să cumpere până la cinci ani de vechime în muncă doar până la data de 31 august.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, românii își vor mai putea cumpăra vechime în muncă până la data de 1 septembrie 2026, pentru a atinge pragul minim de 10 ani de cotizare la sistemul public. Pentru a beneficia de pensie, persoanele care cumpără cei 5 ani de vechime trebuie să fi avut și 5 ani de muncă efectivă, în care să fi plătit asigurările sociale standard.

Românii alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.

Ce spun inițiatorii?

Inițiatorii proiectului susțin că se impune o prelungire cu încă trei ani a termenului până la care se pot încheia aceste contracte, adică 1 septembrie 2026.

„Se impun în continuare măsuri care să conducă la incluziunea socială a acelor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privirea la stagiul de cotizare, oferindu-le cadrul legal pentru a putea compensa diferențele de contribuție necesare, astfel încât să evităm situația nedreaptă în care ani de contribuții din partea lor nu le pot genera niciun beneficiu la pensie deoarece sub stagiul minim nu se fragmentează beneficiile proporțional cu perioada contributivă.”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii estimează că până în 2026, alte 50.000 de persoane ar putea încheia asemenea contracte de asigurări sociale. La un salariul minim brut de 3.000 de lei, contribuția ar fi de 750 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că în bugetul asigurărilor sociale de stat ar intra circa 400.000.000 de lei în următorii trei ani.

Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.