Vestea anului pentru Vladimir Putin! La asta chiar nu s-ar fi așteptat nimeni

Sursă: Dreamstime

Vladimir Putin a reușit să alinieze mari companii ale lumii și să le determine să-i plătească gazele în ruble, așa cum a cerut el, reușind astfel să primească în continuare bani din Occident în ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Vestea anului pentru Vladimir Putin! Zeci de companii și-au deschis conturi în ruble la Gazprombank

Vicepremierul rus a declarat că dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom, jumătate dintre ele au rămas fidele. Acestea și-au deschis conturi în ruble la banca Gazprombank. Evenimentele acestea sunt în contextul în care Moscova vrea să îi forțeze pe cumpărătorii de gaze rusești să plătească în ruble pentru aceste livrări, transmite Reuters.

Care este situația între Rusia și companiile clienta la gazul ruses?

În Polonia și Bulgaria, în data 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale. Această decizie a fost luată din cauza faptului că cele două țări nu și-au mai achitat plățile în ruble. Decizia Poloniei și a Bulgaria a dat naștere la temeri în rândul celorlalte state europene cu privire la cum ar putea să ajungă într-o poziție similară.

Cu toate acesta, compania finlandeză de utilităţi Gasum a refuzat să facă trecerea la plata în ruble şi săptămâna acesta a anunţat că va recurge la un arbitraj în disputa cu firma rusească Gazprom Export privind plata în ruble.

În același timp, Gasum, compania finlandeză de utilități a refuzată să urmeze schema de plată prin ruble. Însă, săptămâna aceasta, Gasum a lansat un anunț că va recurge la un arbitraj în disputa cu firma rusească Gazprom Export privind plata în ruble.

Joia aceasta, în cadrul unui forum economic, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat o serie de mari companii care au plătit deja pentru gazele rusești prin schema de plată propusă. Aceasta presupune deschiderea unui cont bancar la Gazprombank. Mai departe, acesta a aruncat anunțul că în scurt timp autorităţile de la Moscova vor şti care sunt companiile care au refuzat să facă trecerea la noua schemă.

„Avem aproximativ 54 de companii care au contracte cu Gazprom Export, este vorba de companii mari, medii şi mici. Potrivit informaţiilor mele, aproximativ jumătate din aceste companii şi-au deschis conturi speciale la banca autorizată (-Gazprombank-nr.), pentru a se putea face conversia în ruble şi plata pentru gazele furnizate. În zilele următoare vom avea lista finală a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să facă acest lucru”, a spus Alexander Novak.

Care este răspunsul Uniunii Europene?

Moscova le-a spus cumpărătorilor străini de gaze că trebuie să îşi deschidă un cont la banca rusească de stat Gazprombank, în care să depoziteze euro sau dolari, iar banca rusă va converti sumele în ruble.

După anunțul făcut de Rusia privind metoda de plată și întreruperea serviciilor, unele țări europene au cerut informații clare din partea Comisiei Europene. Aceste informații având ca scop posibilele soluții de plată pentru gazele naturale, ele find un combustibil esențial la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Răspunsul Comisiei Europene a fost că respectivele sancțiuni din partea UE împotriva Rusiei nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.