Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj tranșant la adresa Austriei și Suediei, cu privire la obiectivele României pentru anul 2023. Potrivit liderului de la București, locul României și al cetățenilor săi este în Schengen.

Declaraţiile au fost făcute la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Klaus Iohannis: Locul României este în Schengen

„La nivel european, am încredere că anul 2023 va fi un reper pentru Uniunea Europeană, mai puternică și mai rezilientă, o uniune a valorilor, capabilă să proiecteze stabilitate și pregătită să facă față provocărilor viitorului. Urăm succes președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene și salutăm angajamentul acesteia de a se implica în protejarea valorilor democratice și a statului de drept, față de care România însăși este profund atașată.

Succesul finalizării mecanismului de cooperare și verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere.

Locul României și al cetățenilor săi este în Schengen. Mulțumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare.

Reafirm și în acest cadru că vom face toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la spațiul Schengen. România este cu siguranță o parte importantă a soluției la provocările de securitate cu care ne confruntăm la nivel european. Am contribuit și contribuim consistent la întărirea securității uniunii.

Pe lângă consolidarea dimensiunii securitare, uniunea are nevoie în continuare de soluții pentru a asigura competitivitatea, o bază industrială solidă, tranziția verde și tranziția digitală. Securitatea energetică rămâne prioritară.

Pentru 2023, România va continua să ia măsurile necesare pentru a se asigura că mixul energetic diversificat și tehnologiile cu costuri reduse se reflectă în facturile finale ale cetățenilor. Există un interes crescut al statelor din regiunea Mării Negre de a consolida conectivitatea, cu efecte benefice atât în plan regional, cât și în plan european,” a subliniat marți, 17 ianuarie, Klaus Iohannis.

România a impresionat o lume întreagă

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre provocările cu care s-a confruntat România în anul 2022. Potrivit președintelui, anul 2022 a fost un al al transformărilor profunde, dar țara noastră a reacționat într-un mod exemplar.

„Anul 2022 a fost un an al transformărilor profunde, un an care a testat capacitatea noastră de reacție și reziliență. După invazia Rusiei în Ucraina, Europa și lumea nu mai sunt la fel. Întregul sistem global a fost dezechilibrat prin crize suprapuse. Anul 2022 a fost și unul al curajului, al solidarității de acțiune împotriva Rusiei.

Valorile noastre democratice au fost atacate direct și am reacționat ca atare. A fost un an edificator pentru identitatea noastră ca țară pe plan extern. România a reacționat exemplar printr-un răspuns exponențial împotriva agresiunii Rusiei.

România și cetățenii săi au impresionat o lume întreagă prin empatia și solidaritatea cu cetățenii ucraineni. România a favorizat tranzitul de cereale ucrainene, pentru a evita o criză alimentară la nivel global.

Acțiunile și inițiativele diplomatice ale României au fost ferme în tragerea la răspundere a Rusiei.”, a spus Klaus Iohannis.