Pandemia va fi învinsă în curând, este sigur europarlamentarul român Cristian Buşoi. El prezintă dovezile că, în urmă măsurilor luate la nivel european, vom putea reveni la o viaţă aproape normală chiar din acest an. Ce moment indică, mai exact, politicianul?
Europarlamentarul Cristian Buşoi anunţă ca se fac paşi importanţi la nivel european pentru stoparea pandemiei.
Astfel, va creşte numărul fabricilor care produc vaccinurile dezvoltate de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, astfel că grupurile farmaceutice vor avea de acum o capacitate mai mare de producţie a dozelor.
În plus, cei de la Pfizer au primit o derogare specială pentru transport, care va facilita desfășurarea rapidă și distribuirea vaccinului în UE prin reducerea nevoii de condiții de depozitare frigorifică la temperaturi ultra scăzute pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, potrivit anunţului făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Cea mai bună veste în plină pandemie
Cristian Buşoi mai subliniază că toate aceste decizii şi măsuri reprezintă un semn clar că, până la finalul verii, obiectivul de vaccinare a 70% dintre cetăţenii europeni va fi atins.
Este “o dovadă de necontestat că eforturile Comisiei Europene și ale EMA merg în direcția cea bună”, scrie europarlamentarul liberal pe pagina sa de Facebook.
Buşoi mai spune că, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare, a insistat personal pentru accelerarea tuturor procedurilor care permit un răspuns rapid pentru oprirea pandemiei. În plus, el promite că nu se vor face compromisuri de siguranță, calitate și eficacitate a tratamentelor care ajung la cetățenii din Uniunea Europeană.
Mesajul integral al lui Cristian Buşoi
“Crește numărul fabricilor pentru vaccinul anti-COVID 19 produs de AstraZeneca, Pfizer și Moderna. Pfizer primește și o derogare specială pentru transport
Pași importanți în combaterea pandemiei. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), pentru care sunt responsabil în relația cu Parlamentul European, a anunțat aseară că Pfizer – BioNTech, Moderna și AstraZeneca își vor crește capacitatea de producție.
Este un semnal clar că până la sfârșitul verii ne vom atinge obiectivul și 70% dintre cetățenii europeni vor fi imunizați, dar și o dovadă de necontestat că eforturile Comisiei Europene și ale EMA merg în direcția cea bună.
În informarea oficială pe care am primit-o de la EMA, conducerea Agenției subliniează că, pentru producerea substanței active necesare vaccinului AstraZeneca COVID-19, a autorizat fabrica Halix din Țările de Jos, crescând astfel la patru numărul fabricilor autorizate AstraZeneca.
Pentru vaccinul Comirnaty al Pfizer BioNTech, Agenția a autorizat fabrica din Margurg – Germania, care va produce atât substanță activă, cât și produsul finit. În plus, EMA a dat pentru Pfizer și un aviz care permite transportul și depozitarea fiolelor de vaccin (pentru o perioadă unică de două săptămâni) în congelatoare farmaceutice standard, cu temperaturi cuprinse între -25 și -15˚C, comparativ cu recomandarea inițială, care presupunea depozitarea pe termen lung a flacoanelor la o temperatură cuprinsă între -90 și -60˚C, în congelatoare speciale. Se așteaptă ca această decizie “să faciliteze desfășurarea rapidă și distribuirea vaccinului în UE prin reducerea nevoii de condiții de depozitare frigorifică la temperaturi ultra scăzute pe tot parcursul lanțului de aprovizionare”, arată EMA.
În același timp, Moderna a primit de la Agenție aprobare pentru producerea substanței active și a produselor intermediare finite la fabrica Lonza din Elveția.
În calitate de responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA și ca președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare sunt în permanent contact cu Agenția și cu Comisia Europeană și am insistat pentru accelerarea tuturor procedurilor care permit un răspuns rapid pentru oprirea pandemiei. Este necesar să depunem toate eforturile pentru a opri criza sanitară, fără a face însă compromisuri de siguranță, calitate și eficacitate a tratamentelor care ajung la cetățenii UE.”
Sursa foto: Pixabay