Vineri, 11 noiembrie, Guvernul urmează să aprobe o ordonanță vitală în domeniul energiei. Este vorba despre ordonanţa care reglementează preţul energiei electrice în România.
Ordonanţa care reglementează preţul energiei, prezentată de Nicolae Ciucă la Guvern
Documentul, în forma sa finală, a fost prezentat de către premierul Nicolae Ciucă înaintea şedinţei de Guvern de vineri, 11 noiembrie.
Documentul conține o serie de noutăți, legat de marii consumatori, dar şi de consumatorii casnici.
„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw.
Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.
De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de același preț cu specificația că diferit față de prevederile anterioare primii 255 de kw vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei. (…)
Astfel, protejăm populația și asigurăm competitivitatea produselor românești”, a declarat vineri, 11 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.
Ordonanţa privind preţul energiei urmează să fie supusă aprobării în cadrul şedinţei ce are loc chiar în aceste momente la Palatul Victoria.
Marcel Ciolacu: Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puţin până în anul 2025
„Având în vedere această situaţie existentă la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri de preț, este necesară instituirea unor măsuri naționale, cu caracter temporar, astfel încât preţurile la energie electrică plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și să nu conducă la un blocaj al activităţilor economice la nivel naţional, ţinând cont că este imperios necesară asigurarea unei discipline riguroase a pieţei de energie şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori”, transmiteau recent reprezentanţii Guvernului României.
„Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie. Categoric vom intra într-o zonă predictibilă. Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc.
Tot ce a fost până acum rămâne în continuare 0,68, 0,80, 1 lei pentru IMM, pentru industria alimentară, spitale, creşte, grădiniţe. Vin şi serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze, etc.
Urmând să avem şi un preţ maximal. Noi îl estimăm, din calculele noastre, există o formulă care sunt ferm convins că cei care se ocupă de legislaţia secundară o vor face, noi îl estimăm la 1,3”, transmitea şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.