Vestea bună a începutului de an

Trei bărbați cu cravate la gât, îm­brăcați în costume sobre, urcă treptele Băncii Naționale. Hainele celor trei sunt închise la câte un nasture, lăsându-l pe ultimul de jos liber, după regulile la zi ale eleganței.

Doar unuia dintre cei trei îi vedem și manșetele cămășii pe sub mânecile sacoului, semn de rafinament vestimentar. Dar, în definitiv, doar de la el, președintele țării, așteptăm o imagine fără cusur. Ceilalți doi, bancherul și prim-ministrul trebuie să știe doar să administreze țara, nu e nevoie să aibă o vestimentație fără cusur. La ei, mânecile ușor prea lungi ale sacourilor sunt mai degrabă un indiciu al seriozității decât un defect.
Am pescuit această imagine de pe site-ul evz.ro. Am simțit nevoia să o zugrăvesc în detaliu fiindcă ea descrie o anumită normalitate a vieții politice pe care nu am mai întâlnit-o de mulți ani de zile. O imagine despre care am realizat cât de mult mi-a lipsit doar acum când am văzut-o. Trei bărbați care îndeplinesc cele mai importante roluri în stat, împreună, cu un ușor surâs pe buze (nu prea larg, ar fi fost semn de luat lucrurile prea ușor), pregătind viitorul țării.
E greu să-i spui „chiorul“ sau „marinarul“ omului care pășește cu jumătate de pas în fața celorlalți doi. La fel de deplasat ar fi să ți-l închipui pe cel din stânga imaginii, deși pare ușor mai scund decât ceilalți, drept un fel de pitic inadaptat, așa cum ni l-a înfățișat în nenumărate rânduri, sub pretextul glumei, coperta de la „Academia Cațavencu“. Iar omul din mijloc, cel perseverent și serios, așa cum îl arată și fotografia, chiar merită să fie privit ca un pilon de stabilitate în viața publică. Lui îi datorăm în mare măsură cea mai bună veste a începutului acesta de an: liderii României lucrează împreună la fundamentele macro și își asumă ca obiectiv principal reluarea creșterii economice.
Întâlnirea de la BNR a fost cea în care s-au stabilit prioritățile pentru noul acord cu FMI. (Trebuie spus că a participat și ministrul de finanțe.) Avem nevoie de un acord a cărui valoare a fost agreată de oamenii de stat în jurul a 3,6 miliarde de euro. Este un împrumut de tip „linie de credit“; dacă nu este nevoie de banii respectivi, atunci nu-i folosim, urmând să plătim doar un comision de 0,3% pentru blocarea sumei la dispoziția autorităților române.
Acestea sunt datele tehnice. În spatele lor, nevăzute, dar mult mai importante, se întrezăresc datele unei alianțe între Guvern, Președinție și BNR pe care mulți și-au dorit-o în zadar în anul care tocmai a trecut. Să sperăm că lucrurile vor rămâne ca în imaginea descrisă mai sus. Este o șansă mare pentru noi toți.
PS: Fotografia o puteți găsi pe evz.ro

Claudiu Șerban, director general Editura Evenimentul și Capital