Într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC, care a fost difuzat la televiziunea de stat din Belarus, președintele Aleksandr Lukașenko a afirmat următoarele: „Cel mai important lucru este să nu vă împingeți interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așadar, nu trebuie să depășești acele linii – acele linii roșii, cum spun rușii. Nu poți să le depășești”, a scris Reuters.
Comunitatea internațională a devenit tot mai preocupată de faptul că președintele rus Vladimir Putin ar putea activa arsenalul nuclear după ce vectorul luptelor militare s-a îndreptat în favoarea Kievului. „În ceea ce privește armele nucleare, orice armă este o armă creată pentru ceva”, a declarat Alexandr Lukașenko.
„Rusia și-a expus în mod clar poziția: Doamne ferește să aibă loc un atac pe teritoriul Federației Ruse; în acest caz, Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”, a mai adăugat liderul de la Minsk.
Lukașenko a anunțat că Belarusul se află într-o stare de alertă teroristă sporită
Șeful statului nu a comentat deciziile militare ale lui Putin, însă acesta a scos în evidență tensiunile tot mai acerbe dintre Est și Vest, în contextul în care războiul durează aproximativ de 8 luni.
Vladimir Putin a anexat luna trecută patru regiuni ucrainene, o acțiune condamnată cu fermitate în această săptămână de Adunarea Generală a ONU. Șeful statului rus a mai declarat că va apăra „integritatea teritorială” a Rusiei prin toate mijloacele, inclusiv prin arme nucleare dacă va fi necesar.
Separat, Lukașenko a anunțat că Belarusul se află într-o stare de alertă teroristă sporită din cauza tensiunilor de la graniță. Acesta a aminiti că a ordonat forțelor de ordine belaruse să se desfășoare alături de forțele rusești în apropierea graniței de sud a Belarusului cu Ucraina.
Minskul este un bun aliat al Moscovei ce susține invazia militară din Ucraina
Belarusul este un aliat al Moscovei în conflictul militar dintre Ucraina și Federația Rusă. La începutul invaziei militare, Minskul a permis Rusiei să folosească teritoriul său ca una dintre rampele de lansare pentru atacurile asupra Ucrainei.
Mișcările președintelui de la Minsk au stârnit îngrijorări la Kiev și în Occident cu privire la faptul că Lukașenko ar putea fi pe cale să își angajeze armata pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.
Belarus depinde de Rusia din punct de vedere politic și economic, iar Vladimir Putin l-a sprijinit pe Lukașenko să facă față protestelor masive pro-democrație din 2020 în Belarus. Lukașenko a înlăturat toate figurile importante din opoziție, iar unele dintre acestea au fost încarcerate sau forțate să fugă în străinătate.