Vestea care cutremură toată Europa! Este cea mai mare amenințare venită din Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Atacurile cu rachete rusești asupra unor orașe din Ucraina, inclusiv asupra Kievului, care au lăsat mai multe regiuni ale țării fără curent electric și apă, ar putea deraia contraofensiva forțelor ucrainene, dacă vor avea loc atacuri similare, au declarat experți pentru Newsweek. Exploziile au afectat cel puțin 14 orașe din Ucraina.

Pe măsură ce războiul intră acum în a opta lună, continuarea atacurilor forțelor ruse ar putea submina progresele Ucrainei de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia, susține publicația americană, scrie Newsweek.

”Totul va depinde dacă sunt lovituri unice sau dacă Rusia le poate susține și continua, țintind mai ales infrastructura de energie, apă și transport”, susține Nikolas Gvosdev, profesor ruso-american la Colegiul Naval de Război din SUA și membru senior la Carnegie Council.

Daunele tot mai mari inhibă capacitatea Ucrainei de a se reaproviziona

„Daunele tot mai mari inhibă capacitatea Ucrainei de a se reaproviziona și de a se consolida. Adăugați la asta posibile întreruperi de date și comunicații, iar impulsul de duce mai departe contraofensiva poate fi, cu siguranță, încetinit”, adaugă el.

Atacurile evidențiază și retorica proliferării nucleare, a adăugat el, în sensul că focalizarea Occidentului asupra amenințărilor nucleare ale Rusiei „s-ar putea să fi indicat că, atâta timp cât armele nucleare nu sunt folosite”, pragul de intervenție nu a fost atins. „În mod clar, asistăm la o escaladare a atacurilor, dar sub pragul nuclear în această ultimă rundă”, a spus el.

Atacurile recente ale Rusiei au avut loc în timp ce Ministerul Apărării a decis achiziționarea a cel puțin zece vehicule subacvatice fără pilot, care ar putea introduce o nouă strategie, ca parte a „operațiunii sale speciale”, care a început odată cu invadarea Ucrainei. Orisia Lutsevici, cercetător la institutul independent de politici Chatham House, a declarat, anterior, pentru Newsweek că Rusia știe „că utilizarea armelor nucleare este cea mai mare amenințare”.

De ce loviturile nu vor afecta campania militară a Kievului

Lutsevici consideră că loviturile nu vor afecta campania militară a Ucrainei, deoarece rușii au distrus câteva instalații energetice civile, nu și instalații militare, ceea ce „nu este o tactică nouă”.

„Astăzi, atacurile au loc pe o scară mai mare; acoperă toată Ucraina”, a spus ea. „Își propun să terorizeze populația, să declanșeze o nouă criză a refugiaților în Europa, să semene teroare, cu scopul de a dezbina. Președintele rus Vladimir Putin vrea ca ucrainenii să creadă că pur și simplu nu pot câștiga acest război de uzură”, a declarat ea.

Poate fi un semn de disperare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat „atacurile oribile și fără discriminare” ale Rusiei asupra infrastructurii civile. În mesajul postat pe Twitter, Stoltenberg a scris că NATO va „continua să sprijine poporul ucrainean să lupte împotriva agresiunii Kremlinului, atât timp cât va fi nevoie”. Și șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că „atacurile Rusiei reamintesc faptul că războiul împotriva Ucrainei prezintă o problemă morală profundă”.

Lutsevici crede că mișcările strategice ale lui Putin îi unesc acum și mai mult pe ucraineni și pe aliații lor.

„Ucrainenii nu se mai tem de Rusia și văd acest tip de atac ca pe un semn de disperare”, crede Lutsevici. „Putin nu își atinge niciunul dintre obiectivele politice ale acestui război și cu fiecare zi șansele sale scad și mai mult”, a mai spus aceasta.