Publicația explică în acest articol de ce este importantă implicarea Iranului, cu drone, rachete și consilieri militari, în războiul dus de Rusia, scrie Foreign Policy.
Consilieri militari iranieni, cel mai probabil membri ai Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice (sau Garda Revoluţionară) sunt pe teren în Ucraina. Cel mai probabil și în Belarus, pentru a ajuta Rusia să trimită drone kamikaze iraniene asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene.
Teheranul e gata să crească miza
Potrivit unui site israelian, care citează un oficial ucrainean, zece iranieni au fost deja uciși într-un atac ucrainean asupra pozițiilor rusești. Teheranul se pregătește acum să crească miza, furnizând Rusiei mii de drone suplimentare și, pentru prima dată, două tipuri de rachete balistice fabricate în Iran, pentru a suplimenta stocurile în scădere ale Rusiei.
Sprijinul militar al Teheranului își pune deja amprenta letală asupra războiului, dar consecințele geopolitice merg mult mai departe. Prin creșterea sprijinului său pentru încercarea Rusiei de a subjuga Ucraina, Iranul speră să-și avanseze propriul proiect imperial în Orientul Mijlociu.
Teheranul va încerca, probabil, să valorifice parteneriatul ruso-iranian cu acorduri privind furnizarea de armament, folosind, în același timp, lecțiile învățate pe câmpul de luptă ucrainean pentru a-și perfecționa capacitățile privind fabricarea de drone și rachete.
Dronele iraniene au pus la pământ infrastructura electrică ucraineană
În același timp, regimul de la Teheran speră, probabil, că alimentarea crizei din Ucraina va distrage și mai mult atenția Occidentului de la lupta Iranului pentru hegemonie în Orientul Mijlociu.
Teheranul, care a investit resurse și a făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea dronelor și rachetelor, după războiul Iran-Irak din anii 80, ar fi furnizat Moscovei sute de drone de diferite tipuri.
Printre acestea se numără Shahed-136, pe care Moscova a rebranduit-o ca Geran-2. Pe lângă faptul că ajută forțele ruse să elimine ținte staționare în apropierea frontului, aceste drone au permis Rusiei să efectueze numeroase lovituri în orașele Ucrainei, în ultimele săptămâni. Shahed-136 a ajutat Rusia să pună la pământ aproximativ 40% din infrastructura electrică a Ucrainei. Odată cu apropierea iernii, Moscova speră că această campanie de teroare va eroda voința Ucrainei de a lupta.
Vin și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune!
Oficialii iranieni, dar și aliații SUA, spun că Teheranul va furniza în curând Moscovei nu doar temutele Shahed-136 și alte drone, ci și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-110 și Zolfiqar. Aceste rachete balistice mobile, cu propulsie solidă, sunt printre cele mai precise din arsenalul Iranului, care este considerat cel mai mare din Orientul Mijlociu. Fateh-110 este mai veche și are o rază de acțiune de 250 până la 300 de kilometri, în timp ce racheta Zolfiqar a fost dezvăluită în 2016 ca o actualizare a Fateh-110, având o rază de 700 de kilometri. Iranul a folosit variante ale acestor rachete în numeroase operațiuni militare în ultimul deceniu, inclusiv în loviturile asupra pozițiilor SUA din Irak, în ianuarie 2020.
Teheranul nu a adus niciodată aceste arme în Europa
Deși Iranul a adus variante ale acestor arme în unele state din Orientul Mijlociu, Teheranul nu le-a adus niciodată până acum în Europa de Est. Ca și în cazul dronei Shahed-136, aceste rachete vor ajuta Moscova să păstreze rachetele balistice cu rază scurtă Iskander și alte rachete, pe care Rusia le-a folosit din ce în ce mai puțin pe măsură ce războiul s-a prelungit.
Iranul și Rusia au o istorie îndelungată de dispute și neîncredere reciprocă
Faptul că Teheranul și Moscova cooperează acum în Ucraina i-a luat pe mulți observatori prin surprindere, inclusiv pe unii experți ruși. Asta pentru că Iranul și Rusia au o istorie îndelungată de dispute și neîncredere reciprocă, datând din epoca țaristă. În timpul Războiului Rece, relațiile Moscova-Teheran au fost extrem de tensionate, Iranul fiind condus de şahul Mohammad Reza Pahlavi, un aliat al americanilor. Relațiile s-au tensionat și mai mult după Revoluția iraniană din 1979. Noul regim iranian instalat a numit Uniunea Sovietică „Satana”, alături de Statele Unite, și i-a susținut pe mujahedinii afgani împotriva sovieticilor, așa cum Moscova a ajutat Bagdadul în timpul războiului Iran-Irak.
Treptat, relațiile s-au îmbunătățit, Rusia oferind asistență infrastructurii nucleare și programelor de rachete ale Iranului încă din anii 1990, amintește Foreign Policy.