Profesorii par dispuși să accepte o dublare a primei de compensare salarială de la 1000 de lei la 2000 lei

„Dacă miniștrii de la Finanțe (Adrian Câciu) și Muncă (Marius Budăi) n-au găsit bani pentru dascăli, adică oamenii de la care avem pretenția să mobileze bine mințile copiilor noștri, înseamnă că nu i-au căutat unde trebuie.

Nu poți să-ți întorci buzunarele pe dos și să spui ”sunt goale”, atâta vreme cât plătești ditamai pensiile speciale sau indemnizații de mii de euro unor membri ai consiliilor de administrație de la companii ale statului – ca să dau doar două exemple, dar lista e tare lungă.

E drept că pensiile speciale suportate din bani publici pe lângă pensia cuvenită pe baza contribuțiilor ajunge anual la circa 1,5 miliarde de lei, deci n-ar acoperi necesarul pentru creșterea salariilor din educație la nivelul cerut de greviști, dar nu le poți spune profesorilor asta (…)”, a scris, marți, Rareș Bogdan pe contul său de Facebook.

Potrivit spuselor sale, profesorii par dispuși să accepte o dublare a primei de compensare salarială de la 1000 de lei la 2000 lei, plus o primă de carieră didactică mărita de la 1500 de lei la 2000/2500 de lei, adică 4.000/4.500 de lei pentru cei 280.000, plus 50.000 de profesori din România, plătibili în două rate, în perioada 1 iunie 2023 – 31 decembrie 2023.

„Pentru cei care afirmă ca o astfel de modalitate de plată ar fi jignitoare, iată câteva exemple din Europa: Indemnizații aferente altor sarcini și responsabilități sunt în Croația, Italia, Muntenegru, Lituania, Letonia, Norvegia. Indemnizații legate de calificări, pregătire și performanță – Franța, Croația, Muntenegru, Italia. Alocație aferentă condițiilor de predare în Franța. Alocații/plăți suplimentare/compensații financiare bazate pe alte criterii – Bulgaria, Franța, Croația, Polonia.

În aceste țări nu e jignitor, deci foarte probabil nici în România nu este. Sigur, profesorii mai cer GARANȚII, VOR ASIGURĂRI legate de Legea Salarizării Unitare (care trebuia finalizată de ”ministrul bunicilor, străbunilor și seniorilor” încă de acum șase luni), vor ca venitul minim brut al unui debutant să fie cuantumul venitului mediu actual, adica 6789 lei brut, undeva la 3900 de lei net. În România avem 18.000 de profesori debutanți”, a explicat europarlamentarul liberal.

Ce se va întâmpla după modificarea grilei de salarizare?

Rareș Bogdan a explicat, totodată, că modificarea grilei de salarizare pentru cei care câștigă 2400/2600 de lei în mână, va duce automat la modificarea grilei de salarizare pentru toate celelalte categorii în funcție de vechime.

„De ce se sperie Guvernul? Va spun eu! Nu de impactul din acest an, mai ales că pentru acest an putem spera și la obținerea a jumătate din suma totală din bani europeni!!.

Ceea ce ii sperie pe cei de azi, dar mai ales pe cei ce vor veni odată cu“rotatia cadrelor”, este impactul bugetar pe 2024, care pare că ar duce spre 12/15 miliarde și ar crea o problemă cu ținta de deficit. Dar cine spune ca nu poate fi negociată, atâta timp cât există voință politică reală de rezolvare a grevei ce paralizează examenele și închiderea mediilor?”, a completat oficialul român.

Părinții elevilor de clasa a XII-a nu trebuie să își facă griji

Spre final, acesta le-a dat asigurări părinților elevilor de clasa a XII-a că greva profesorilor nu le va afecta viitorul copiilor lor pentru că „inteligența nu se oprește cu o grevă”.

„Am auzit că se pune problema ce se întâmplă cu copiii de clasa a XII-a dacă continuă greva, am văzut că sunt părinți care se gândesc că-și vor rata viitorul. Nu-l vor rata, fiți pe pace!

Un copil acceptat într-o universitate de top din UE nu a tras un singur loz, viitorul îl așteaptă în continuare, căci mintea sa abia începe să descopere, iar viitorii profesori vor fi acolo să-l îndrume. Inteligența nu se oprește cu o grevă”, a zis el.